BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu danas je za 14.decembar odloženo suđenje Damjanu Kneževiću (34) i Dejanu Zlatanoviću (51) optuženim da su sredinom februara ove godine pozivali građane Srbije na nasilno svrgavanje predsednika Srbije.

Suđenje je odloženo zbog izostanka svedoka.

Knežević i Zlatanović su iznoseći svoju odbranu negirali izvršenje krivičnog dela koje im se stavlja na teret, te je Knežević rekao da je tokom davanja iskaza u pritvoru bio tučen i maltretiran od strane policajaca.

Zlatanović sa druge strane tvrdi da je na protestu bio kao novinar “Srbininfa” i da je izveštavao sa protesta.

Više javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom tereti okrivljene za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu.

U optužnom predlogu tužilaštvo je sudu predložilo da Kneževića osudi na kaznu od godinu i po dana zatvora, a Zlatanovića na godinu dana zatvora.

Optuženi su odlukom Apelacionog suda 6. aprila pušteni iz pritvora da se brane sa slobode.

Suđenje treba da počne uvodnim rečima tužilaštva i odbrane.

Kako je tužilaštvo preciziralo postoji opravdana sumnja da su Knežević i Zlatanović od 12. do 15. februara 2023. godine sa umišljajem izvršili krivično delo, tako što su u više navrata pozivali građane na nasilje i nerede u cilju svrgavanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije, putem Telegram kanala “Narodne patrole“ i Youtube kanala “Srbininfo“.

Tako je 12. februara u emisiji na Youtube kanalu “Srbininfo“ Knežević je rekao: I da krenemo u rušenje kako svih ovih sporazuma, tako i režima Aleksandra Vučića…”.

Na pitanje Dejana Z. da li se režim Aleksandra Vučića može promeniti mirnim putem, Damjan K. je odgovorio: “… ja lično mislim da Aleksandar Vučić neće pasti mirnim putem”.

Potom je Knežević 14. februara na Telegram kanalu “Narodne patrole“ u video zapisu pozvao da se silom svrgne predsednik republike rečima:”Braćo i sestre, pozvali smo vas na Sretenje od 18 časova kod Presedništva, naš cilj je jasan da sprečimo izdaju Kosmeta i da krenemo u rušenje izdajničke vlasti…”

Na prijavljenom skupu protiv “francusko-nemačkog plana” ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu, 15. februara tokom govora sa postavljene bine, Knežević je pozvao na nerede, nasilje i svrgavanje rečima: “ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću“, “kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede“, “da se bojim da Aleksandar Vučić neće pasti bez incidenta…” i drugim.

Zlatanović je tokom svog obraćanja okupljenim građanima rekao: “Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna prepozna, a stići će ga to, ko potpiše njega ubiše”, “ako nećemo da smo kamenog srca, mora jedan oganj da radi, nema nazad više“, “ovo je početak, krenuli smo, oni ili mi…“ i drugo.

Nakon završetka obraćanja, okrivljeni su se na čelu okupljenih građana uputili ka ulazu u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu, silom oborili zaštitnu ogradu, nasilno ušli u dvorište, ali nisu uspeli da uđu u zgradu Presedništva jer su ih u nameri sprečili policijski službenici.

indeksonline.rs/Tanjug