MOSKVA – Istorija Zapada predstavlja hroniku beskonačne ekspanzije, a Rusija nije započela rat u Ukrajini, već pokušava da ga okonča, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

“Suočeni smo sa zadatkom da izgradimo novi svet”, rekao je Putin na plenarnoj sednici 20. zasedanja međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj” u Sočiju.

On je naglasio da Rusija nije započela “takozvani rat u Ukrajini” već, naprotiv,
pokušava da ga okonča. Naglasio je i da Moskva nije organizovala državni prevrat u Kijevu 2014. godine, prenose RIA Novosti.

Putin je rekao da je prosperitet Zapada dobrim delom postignut pljačkom kolonija, cele planete, a, kako je naveo, istorija Zapada je hronika beskonačne ekspanzije.

“Prosperitet Zapada je u velikoj meri postignut zahvaljujući pljački kolonija tokom vekova. Pa, to je činjenica. U stvari, ovaj nivo razvoja je u velikoj meri zahvaljujući pljački cele planete. Istorija Zapada je u suštini hronika beskonačne ekspanzije”, rekao je Putin.

On je dodao da su se svi početkom 21. veka nadali da su države i narodi izvukli lekcije iz ideoloških konfrontacija i da se uverili da je egoizam u međunarodnim odnosima neizbežno vodi u ćorsokak, baš kao i pokušaji da se svima nametnu sopstveni interesi”.

“To je trebalo da bude očigledno, ali ipak nije”, rekao je Putin.

Ocenio je da je zapadnim elitama potreban neprijatelj, pri čemu, kako je naveo, borba protiv njega može biti objašnjenje ekspanzije i očuvanja kontrole u određenom sistemu.

On je rekao da je Rusija “bila, jeste i biće osnova svetskog sistema, spremna da se oštro suprotstavi onima koji promovišu principe diktature i nasilja.

“Multipolarni svet je pobedio”, zaključio je Putin.

indeksonline.rs/Tanjug