BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu sutra bi trebalo da se održi završnica suđenja Stefanu Mališanoviću (24) iz Kraljeva, optuženom da je 28. aprila prošle godine hicima iz pištolja koji je neovlašćeno nosio, ubio Luku Žižića u kafiću “Ritual caffe” na Novom Beogradu i tom prilikom doveo u opasnost živote drugih gostiju lokala.

Drugooptuženi u ovom postupku je Jovan Ugrenović koji se tereti da je skrivao Mališanovića.

Sutra bi trebalo tužilaštvo, odbrana i punomoćnici oštećenih da izlože svoje završne reči, nakon čega će sudija zakazati izricanje presude.

Početkom jula sud je ukinuo Ugrenoviću pritvor i odredio mu meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogicu), dok se Mališanović od hapšenja 5. maja prošle godine nalazi u pritvoru.

Milašinović je na početku suđenja priznao da je ubio Žižića i rekao da se kaje zbog ubistva, a na pitanja nije hteo da odgovara.

Ugrenović negirao je izvršenje krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Ugrenović je optužen da je omogućio skrivanje osumnjičenom Milašinoviću koji se tereti za teško ubistvo.

Milašinoviću na teret se stavljaju tri krivična dela – teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava i izazivanje opšte opasnosti, saopštilo je ranije Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Sumnja se da je Milašinović 28. aprila prošle godine oko 18.50 sati na podmukao način lišio života Žižića koji je sedeo u svom lokalu sa prijateljima, ne očekujući napad.

Osumnjičeni je ušao u lokal, obučen u radnički kombinezon, sa hirurškom maskom na licu, kačketom na glavi i sa tamnim rukavicama, a potom je učtivo pitao svedoka V.Ž. koji je bio u šanku, inače brata Luke Žižića, da li može da ode do toaleta, što mu je on dozvolio.

U toaletu se osumnjičeni zadržao 30-60 sekundi, nakon čega je napustio objekat, ali se vratio nakon nepuna dva minuta i prišao stolu za kojim je sedeo Žižić sa prijateljima, te je u njega ispalio najmanje sedam hitaca iz pištolja marke “Crvena zastava”, koji je nosio bez dozvole.

Naneo mu je povrede glave, vrata i trupa, odnosno grudnog koša i desne natkolenice.

Uspeo je da pobegne sa lica mesta.

Uhapšen je 5. maja prošle godine u kući u naselju Grdelica u Kraljevu, koje skrovište mu je obezbedio drugooptuženi Ugrenović, koji je lišen slobode 13. maja prošle godine godine.

Oba osumnjičena su se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Kako Tanjug saznaje iz iskaza svedoka saslušanih u istrazi, proizlazi da je Žižić odmah posumnjao u Milašinovića koji je ušao u lokal maskiran u radnika.

Luka je najpre svog brata, koji je osumnjičenom dozvolio da koristi toalet, pitao zašto pušta ljude s ulice u toalet kafića, a potom je za stolom prijateljima rekao “da imam nekog dušmanina, od ovoga bi zalegao”.

Njegovi prijatelji su takođe komentarisali da im je taj mladić sumnjiv iz nekog razloga.

indeksonline.rs/Tanjug