BEOGRAD – Nova sezona u košarkaškoj Evroligi počinje sutra, Srbiju će predstavljati Partizan i Crvena zvezda, dok će šampionski trofej da brani madridski Real.

I ove sezone će u Evroligi učestvovati 18 klubova. Pored Partizana i Crvene zvezde u najkvalitetnijem evropskom klupskom takmičenju će igrati Alba, Efes, Monako, Baskonija, Armani Milano, Bajern, Barselona, Fenerbahče, Asvel, Makabi, Olimpijakos, Panatinaikos, Real, Valensija, Virtus i Žalgiris.

Evroliga je ranije odlučila da od ove sezone uvede novi format takmičenja, plej-in, kao u NBA ligi. Plasman u plej-of na kraju regularnog dela sezone izboriće timovi od prvog do šestog mesta na tabeli, a sedmoplasirana i osmoplasirana ekipa igraće jednu utakmicu i pobednik će ići direktno u plej-of Evrolige.

Poražena ekipa iz tog duela igraće tri dana kasnije protiv pobednika ekipa koje su zauzele deveto i 10. mesto na tabeli u regularnom delu. Domaćini svake utakmice u plej-inu biće ekipe koje su bile bolje plasirane na tabeli u regularnom delu.

Regularna sezona u Evroligi trajaće do 12. aprila 2024. godine, a plej-in bi trebalo da bude odigran 16. i 19. aprila. Plej-of će početi 23. aprila, dok je Fajnal-for na programu od
24. do 26. maja u Berlinu.

Čelnici Evrolige su nedavno objavili da su uveli obavezan razgovor kapitena timova i sudija na terenu pre svake utakmice, gde će se detaljno proći kroz obavezne aspekte za igrače tokom meča. U ovoj sezoni treneri će imati na raspolaganju dva čelendža umesto dosadašnjeg jednog. Prvi čelendž treneri će morati da upotrebe u prvih 38 minuta igre, a ukoliko ga ne upotrebe do tada u poslednja dva minuta imaće pravo na jedan čelendž.

Od ove sezone trener će moći da traži čelendž kako bi se preispitala situacija da li je igrač fauliran prilikom šuta i na koliko sat treba da se vrati. Samoinicijativno sudije će moći da pregledaju ove situacije samo u poslednja dva minuta utakmice, kao i u produžetku, kako igra ne bi gubila na ritmu.

Srbiju će i ove sezone, kao i prošle predstavljati Partizan i Crvena zvezda. “Crno-beli” su prošle sezone osvojili regionalnu ABA ligu.

Nova sezona u Evroligi biće otvorena mečom između Crvene zvezde i Asvela, koji je na programu sutra od 19 sati u Beogradu. Crvena zvezda će svoje mečeve kao domaćin igrati u Štark areni, a “crveno-beli” su najavili da je veliko interesovanje za ovaj duel i očekuju da će
utakmici sa Asvelom prisustvovati oko 20.000 navijača.

Crvena zvezda je u letnjem prelaznom roku dovela 10 košarkaša (Dejan Davidovac, Marko Simonović, Miloš Teodosić, Adam Hanga, Majk Tobi, Džoel Bolomboj, Rokas Giedraitis, Šabaz Nejpir, Jago dos Santos i Nemanja Bjelica), a “crveno-bele” je napustilo 10 igrača (Stefan Marković, Luka Vildoza, Hasan Martin, Džon Holand, Bendžamin Bentil, Ognjen Dobrić, Fakundo Kampaco, Filip Petrušev, Nikola Ivanović i Miroslav Raduljica). “Crveno-bele” će i ove sezone sa klupe da predvodi Duško Ivanović.

Košarkaši Partizana, koji su prošle sezone eliminisani u četvrtfinalu plej-ofa Evrolige
od ekipe Reala posle pet utakmica, gostovaće sutra u prvom kolu ekipi Makabija od 20.05 časova.

Partizan su u letnjem prelaznom roku napustili Jam Madar, Dante Egzum, Matijas Lesor i Joanis Papapetru, dok su u redove “crno-belih” stigli Ognjen Jaramaz, Pi Džej Dozijer, Frenk Kaminski i Mateuš Ponitka.

Partizan će da predvodi iskusni stručnjak Željko Obradović, a “crno-beli” i ove sezone
očekuju veliku podršku navijača, pošto su nedavno objavili da su prodali 16.124 sezonskih ulaznica.

Aktuelni evropski šampion madridski Real je u letnjem prelaznom roku doveo samo argentinskog košarkaša Fakunda Kampaca. Najveći posao u prelaznom roku napravio je Panatinaikos, koji je angažovao čak 11 novih igrača i trenera Ergina Atamana.

U prvom kolu Evrolige u četvrtak će igrati: Crvena zvezda – Asvel (19), Makabi – Partizan (20.05), Virtus – Žalgiris (20.30), Bajern – Alba (20.30) i Barselona – Efes (20.30).

U petak će se sastati: Fenerbahče – Armani (19.45), Panatinaikos – Olimpijakos

(20.15), Valensija – Monako (20.30) i Baskonija – Real (20.30).

indeksonline.rs/Tanjug