BEOGRAD – Srpski filantropski forum u saradnji sa Koalicijom za dobročinstvo, Fondacijom Ana i Vlade Divac i NALED-om povodom Svetskog dana hrane pozvao je danas na ukidanje PDV-a za donaciju hrane ističući da bi se na taj način podstakle donacije.

“Od uvođenja poreza na dodatu vrednost u Srbiji 2005. godine, PDV se naplaćuje i na donacije hrane. Ovogodišnji Svetski dan hrane pruža nam priliku da razmotrimo mogućnost unapređenja zakonskog okvira za doniranje hrane koja je pred istekom roka trajanja, kako bismo doprineli boljem položaju ugroženih građana i efikasnijem upravljanju viškovima hrane, uzimajući u obzir i zaštitu životne sredine”, saopšteno je iz Srpskog filantropskog foruma.

Kako su istakli, ukidanje PDV-a na doniranu hranu je praksa u većini EU zemalja (20 od 27 zemalja je ukinulo naplatu PDV-a na doniranje hrane) i u skladu sa Smernicama EU za doniranje hrane i Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Ocenili su da bi takav korak bi omogućio bolje usklađivanje sa evropskim standardima i podstakao donacije hrane, smanjenje otpada i podršku kompanijama koje doniraju.

“Susedna Bosna i Hercegovina je 30. juna 2023. godine usvojila izmene Zakona o PDV-u, oslobađajući donatore hrane pred istekom roka trajanja plaćanja poreza na dodatu vrednost”, naglašeno je u saopštenju.

Dodali su i da je nedavno realizovana i prva donacija hrane bez plaćenog PDV-a, što je kako ocenjuju, konkretna potvrda uspešne primene ovakvog zakonskog okvira.

“Nakon mnogobrojnih sastanaka i konsultacija u okviru radnih grupa Saveta za filantropiju predsednice Vlade Srbije, ali i internih sastanaka sa relevantnim akterima za ovu temu, među kojima je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mišljenja smo da je potrebno da se uvedu novi mehanizmi za unapređenje položaja ugroženih grupa građana, kao i smanjenja emisija sa efektom staklene bašte. Nadamo se da će nadležni prepoznati značaj teme koju podržavaju ne samo organizacije koje se intenzivno bave ovom temom, već i trgovinski lanci, najveći donatori hrane”, rekao je izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić

U prethodne dve godine, sa ciljem da poveća svest građana o problemu bacanja hrane i nedovoljnih donacija hrane, ali i da doprinese povećanju donacija hrane, Koalicija za dobročinstvo, Fondacija Ana i Vlade Divac i Srpski filantropski forum sproveli su kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” u okviru koje je prikupljeno ukupno preko 140 tona hrane vredne više od 30 miliona dinara.

“Pozivamo sve donatore hrane da nastave sa praksom doniranja hrane bankama hrane i drugim organizacijama koje se bave podrškom socijalno ugroženom stanovništvu.

Ovog Svetskog dana hrane, pridružujemo se globalnom apelu za zaštitu voda pod sloganom “Voda je život, voda je hrana”, svesni da su vode neophodne za proizvodnju hrane i očuvanje naše planete. Pozivamo sve građane, organizacije i donatore da se pridruže naporima za unapređenje zakonskog okvira, bolje upravljanje resursima i podrže inicijative koje doprinose očuvanju voda
i obezbeđivanju hrane za sve”, zaključuje se u saopštenju Srpskog filantropskog foruma.

indeksonline.rs/Tanjug