TEL AVIV – Ogromna većina Izraelaca veruje da premijer Benjamin Netanijahu treba javno da prihvati odgovornost za neuspehe koji su doveli do napada palestinske miltantne grupe Hamasa 7. oktobra, pokazuje istraživanje javnog mnjenja lista “Maariv”, prenosi Tajms of Izrael.

Oko 80 odsto ispitanika kaže da bi Netanijahu trebalo da sledi primer šefova izraelske vojske i bezbednosne agencije Šin Bet, kao i ministra odbrane i finansija koji su već preuzeli odgovornost.

To uključuje 69 odsto onih koji su na prošlogodišnjim izborima glasali za Likud, Netanijahuovu stranku, dok samo osam odsto ispitanika smatra da premijer ne bi trebalo da preuzme odgovornost.

Na pitanje ko bi trebalo da bude premijer, 49 odsto je izabralo lidera stranke Nacionalno jedinstvo Benija Ganca, a samo 28 odsto Netanijahua.

Što se tiče rata u Pojasu Gaze, 65 odsto Izraelaca podržava kopnenu ofanzivu, dok se 21 odsto protivi tome.

Pored toga, 51 odsto podržava vojnu operaciju velikih razmera na severnom frontu nakon sve većih sukoba sa militantima Hamasa i Hezbolaha u Libanu, dok 30 odsto želi ograničenu operaciju.

Istraživanje sprovedeno 18. i 19. oktobra među 510 ispitanika koji predstavljaju reprezentativni uzorak odraslih Izraelaca.

indeksonline/tanjug