KIJEV – Pobeda Ukrajine u ratu sa Rusijom zavisi od saradnje sa Evropskom unijom, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pred ministrima spoljnih poslova EU, koji su se danas okupili na sastanku u Kijevu.

Zelenski je podvukao značaj “podrške u odbrani Ukrajini” nakon što je američki Kongres odbio da odobri budžetska sredstva za vojnu pomoć Ukrajini, a na izborima u Slovačkoj je pobedila stranka čiji lider je rekao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini, prenosi Rojters.

Ukrajina, koja se od februara 2022. godine u velikoj meri oslanja na zapadnu vojnu pomoć u ratu sa Rusijom, nada se da će ispuniti niz kriterijuma za pridruživanje EU bloku.

“Siguran sam da su Ukrajina i ceo slobodni svet sposobni da pobede u ovoj konfrontaciji. Ali naša pobeda zavisi direktno od saradnje sa vama i od liderstva Evrope”, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, stalno su potrebni novi koraci u odbrani i diplomatiji, politici i integracijama, ekonomiji i sankcijama, koraci koji će “zajedničku poziciju učiniti jačom”.

“Sistemi PVO koje je naša zemlja dobila, kao što su Patriot, IRIS-T, NASAMS i drugi. već igraju pozitivnu ulogu i spašavaju ljudske živote. Zato nam je potrebno više ovih sistema”, rekao je Zelenski.

indeksonline.rs/Tanjug