TEL AVIV – Bivši izraelski premijer Ehud Barak izjavio je da strahuje da su Izraelu preostale samo dve-tri nedelje da eliminiše Hamas zbog toga što se javno mnjenje, što je najvažnije i u SAD, brzo okreće protiv izraelskih napada na Gazu.

Barak je u intervjuu za “Politiko” nagovestio da bi multinacionalne arapske snage mogle da preuzmu kontrolu nad Gazom nakon izraelske vojne kampanje kako bi pomogle u povratku Palestinske uprave Mahmuda Abasa u Pojas Gaze.

Barak je, međutim, rekao da je povratak diplomatiji u cilju stvaranja palestinske države “veoma daleka perspektiva”.

Barak, koji je bio izraelski premijer između 1999. i 2001. godine, ukazao je da se retorika američkih zvaničnika promenila poslednjih dana i da oni sve više pozivaju na pauzu u borbama radi dostavljanja humanitarne pomoći Gazi i oslobađanja talaca koje drži Hamas.

On je istakao da Izrael ne može da ignoriše stavove SAD, iako Vašington ne može, kako je naveo, da diktira Tel Avivu šta da radi.

Barak je naveo da će biti potrebni meseci ili čak godina da se uništi islamistička militantna grupa Hamas, što je glavni ratni cilj koji je postavio izraelski premijer Benjamin Netanijahu, ali je ukazao da podrška Zapada Izraelu slabi zbog velikog broja poginulih civila u Gazi i straha da bi izraelska vojna kampanja mogla da izazove širi rat u regionu.

Zapadne nacije su takođe zabrinute zbog svojih državljana među 242 taoca koje Hamas drži u zarobljeništvu u Gazi, istakao je Barak.

Predsednik SAD Džozef Bajden istakao je prošle sedmice da je potrebna pauza u ratu radi dostavljanja humanitarne pomoći Gazi i oslobađanja talaca.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je tokom posete Izraelu tokom ove sedmice da sada treba dati prioritet zaštiti civila u Gazi.

indeksonline.rs/Tanjug