MOSTAR – Gradonačelnika Sarajeva Benjamina Karić podnela je prijavu protiv vlasnika mostarske kompanije MT Abraham, Amira Grosa Kabirija, zbog navodnih pretnji koje joj javno upućuje, nakon čega je uslijedio njegov odgovor da je ona antisemitista i da opravdava zločine Hamasa.

Njihov sukob na društvenim mrežama traje već neko vreme i dok Karićeva prikuplja veliki broj podrške, izraelskom privredniku se upućuju vulgarni komentari sa pretećim sadržajem.

Izraelski privrednik, koji je u najmu pogona mostarskog Aluminija, zamerio je Karićevoj
to što u Sarajevu nije organizovana proslava povodom nacionalnog praznika Dana države Izrael i to što tamošnja zgrada Vijećnice tada nije bila osvetljena u bojama izraelske zastave.

Nedavno je otkazano i održavanje koncerta u Sarajevu povodom Kristalne noći, što se smatra početkom holokausta nacističke Nemačke nad Jevrejima, zbog procene da bi taj skup bio rizičan.

Od početka terorističkog napada Hamasa i vojne operacije koju sprovodi Izrael u Pojasu Gaze, Kabiri stalno poziva gradonačelnicu Sarajeva da se ogradi od terorističkog napada Hamasa, a Karićeva zbog javnih prozivki i navodno svakodnevnog slanja fotografija ubijene i otete jevrejske dece uputila je prijavu Federalnoj upravi policije protiv Kabirija.

“Napadi su postali brutalniji u trenutku kada sam javno osudila ubijanje nedužnih civila u Palestini, ali i ubijanje nedužnih civila u Izraelu”, napisala na društvenoj mreži Iks gradonačelnica Sarajeva.

Takve poruke, fotografije i video zapise s brutalnim sadržajem gradonačelnica Sarajeva je doživela kao pretnju po ličnu i bezbednost njene porodice. Tvrdi da joj je Kabiri poručio da će joj “istorija suditi vrlo brzo” te da njeni stavovi “neće biti oprošteni”.

“Nakon sve učestalijih poruka Kabirija osećala sam se ugroženo, uplašeno, najviše za moje trogodišnje dete, te sam podnela prijavu”, napisala je Karić.

Na tu objavu sarajevske gradonačelnice izraelski privrednik je na svom profilu dodatno poručio da se ona svrstala na stranu Hamasa, optuživši je tokom protesta u Sarajevu “raspirivala antisemitizam i relativizovala ubistva”, prenosi Hina.

Na jednom od propalestinskih skupova u Sarajevu sarajevska gradonačelnica je rekla da je “licemerno samo osuditi napad Hamasa, a ne osuditi sve što je učinjeno Palestini pre i posle svega”.

indeksonline.rs/Tanjug