NOVI PAZAR – Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić i ministar turizma i omladine Husein Memić, obišli su radove na rekonstrukciji Opšte bolnice u Novom Pazaru, koja će, kada se realizuju sve faze predviđene projektom rekonstrukcije, prerasti u kliničko-bolnički centar (KBC). Ministre su u krugu Opšte bolnice dočekali direktor Opšte bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutović i zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon obilaska radova, Grujičić je izjavila da je zadovoljna jer je nakon svega šest meseci izgrađeno nekoliko potpuno novih objekata. Ona je navela da je zahtev predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, da se u Novom Pazaru izgradi kliničko-bolnički centar.

“Za to je potrebno da se ispune određeni uslovi i sada radimo na tome. Ako se radovi nastave ovim tempom, ovde ćemo uskoro imati novi hirurški i internistički blok, psihijatriju i Dom zdravlja koji će verovatno ući u sastav Zdravstvenog centra. Tako će građani u jednom dvorištu imati primarnu, sekundarnu i delove tercijarne zaštite. Ovde se zdravstvo zaista dobro razvija”, navela je dr Grujičić istakavši da Novi Pazar treba da ima “bar tri skenera, unapređen mamograf i najsavremeniji sistem za biopsije.

Ona je kazala i to da je u novopazarskom zdravstvu zaposlen veliki broj lekara i medicinskog osoblja, te da se treba poraditi na tome da i seoske ambulante budu pokrivene lekarima.

“Deo sredstava od kredita Svetske banke doći će i ovde i dogovorićemo se gde ćemo praviti stacionarne, a gde mobilne ambulante. Cilj je da lekari i sestre dođu do pacijenata, da ne očekujemo više da pacijenti dolaze do nas, nego da i mi dolazimo do njih. Gledamo da nabavimo i jedan pokretni mamograf za ovaj kraj jer je zdravlje strateška stvar”, izjavila je ministarka zdravlja, dr Danica Grujičić.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru, dr Meho Mahmutović izjavio je da se do kraja leta očekuje završetak rekonstrukcije ili izgradnje novih objekata i da će već tada biti useljena i neka odeljenja.

“Kada se to desi, planira se rušenje stare hirurške zgrade i izgradnja novog hirurškog bloka od 13.000 kvadratnih metara, koji će objediniti i neka druga hirurška odeljenja. Stari internistički blok je srušen, tu se pravi novi objekat od 9.500 kvadrata. Renoviramo i Dom zdravlja, izgradnja psihijatrije biće gotova do kraja zime, izjavio je direktor novopazarske Opšte bolnice, dr Meho Mahmutović.

Mahmutović je kazao da je uveren da će se odmah početi i sa drugom fazom radova na rekonstrukciji bolnice. Naveo je i da zdravstvenu ustanovu ne čine samo zgrade i aparati, već i stručni i kvalifikovani medicinski radnici.

“Potrebno je više godina da se dobije samostalan lekar. Školovanje traje šest godina, pa onda staž, pa specijalizacija pet godina, to je proces i potrebno je vreme. Zahvaljujući ministarstvu zdravlja i dobrom odnosu prema Novom Pazaru, nama sada već dolaze lekari sa završenim specijalizacijama”, naveo je Mahmutović.