NOVI PAZAR – U Novom Pazaru, uz prisustvo predstavnika devet drugih lokalnih samouprava i Ministarstva turizma i omladine, potpisana je Izjava o namerama koja označava zajednički angažman na programu unapređenja mentalnog zdravlja mladih. Gradovi uključeni u ovu inicijativu su Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Niš, Sombor, Subotica, Zaječar, Zrenjanin i Novi Pazar.

Paralelno s ovim važnim događajem, konferencija “Mentalno zdravlje mladih” okupila je više od 200 učesnika iz preko 70 lokalnih samouprava. Organizovana od strane Nacionalne Kancelarije za mlade, konferencija je značajan korak ka razumevanju i rešavanju problema mentalnog zdravlja među mladima.

Iz Ministarstva turizma i omladine, koje podržava ovu inicijativu, naglašen je značaj Nacionalnog programa omladinskog sektora u oblasti mentalnog zdravlja. Fokus je stavljen na unapređenje koordinacije između lokalnih i nacionalnih aktera, s ciljem efikasnijeg pružanja podrške mladima koji se suočavaju sa izazovima u oblasti mentalnog zdravlja.

Potpisivanje Izjave o namerama od strane gradova učesnika predstavlja važan korak ka jačanju saradnje i zajedničkim naporima u borbi protiv mentalnih problema među mladima. Ovim gestom, gradovi su pokazali spremnost da rade zajedno i deluju proaktivno u cilju poboljšanja kvaliteta života mladih ljudi.

Konferencija “Mentalno zdravlje mladih” služi kao platforma za razmenu ideja i iskustava, omogućavajući stručnjacima, mladima i donosiocima odluka da zajedno kreiraju efikasnije strategije za unapređenje mentalnog zdravlja. Očekuje se da će ovaj skup, kao i potpisana izjava, imati dugoročan pozitivan uticaj na pristup mentalnom zdravlju mladih u Srbiji.

indeksonline.rs