Privremeni organ Novog Pazara usvojio je na današnjoj sednici drugi rebalans budžeta za ovu godinu, kojim je planirano da se u gradsku kasu slije nešto manje od 4,7 milijardi dinara, što je za preko milijardu više nego što je ranije predviđeno.

Do povećanja budžeta došlo je najviše zbog očekivanih većih transfera sa republičkog nivoa (za oko 450 miliona dinara), naplate raznih poreza (za 360 miliona), taksi za uređivanje građevinskog zemljišta (oko 90 miliona dinara), ali i prihoda od zakupa (80 miliona), prodaje zemljišta (za 20 miliona dinara) i naplate boravka dece u vrtićima (oko 10 miliona dinara).

Šef budžeta Senad Melajac kazao je da su prihodi u prvih 10 meseci godine bili za 10 do 15 odsto veći od planiranih, a da sada imaju obavezu da u budžet uvrste i projekte za koje novac još uvek nije stigao.

“Svi ti projekti dosta uvećavaju budžet, za većinu je ugovor potpisan, za polovinu je novac stigao”, rekao je Melajac.

Rebalansom budžeta predviđeni su rashodi od 4,872 milijardi dinara.

Privremeni organ Novog Pazara na današnjoj sednici usvojio je i srednjoročni plan Novog Pazara do 2025. godine, Program energetske efikasnosti, izmenu Statuta Turističke organizacije “Novi Pazar” i formirao Radnu grupu za koordinaciju izgradnje sekundarnog gasovoda.

To telo obrazovalo je i Gradski štab za vanredne situacije, za čijeg komandanta je postavljen predsednik Privremenog organa Nihat Biševac.