PODGORICA – Prema saznanjima portala RTCG na američkoj “crnoj listi” može se očekivati još osoba iz Crne Gore narednih dana, osim Branislava Brana Mićunovića i Miodraga Dake Davidovića.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a juče je na listu sankcionisanih sa Zapadnog Balkana dodala i crnogorske biznismene Mićunovića i Davidovića. Oni su, prema navodima američkih institucija, umešani u organizovani kriminal.

Portal piše da Mićunović godina unazad pominjan kao prijatelj bivšeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, o čemu se svojevremeno raspravljalo i u parlamentu.

Inače, ime Branislava Brana Mićunovića prvi put je u medije dospelo kada je 1983. godine u Nemačkoj ubijen Stjepan Đureković, bivši direktor marketinga tadašnje INA, a za čije ubistvo su mnogo godina kasnije pred nemačkim sudom na doživotne zatvorske kazne osuđeni bivši pripadnici jugoslovenske i hrvatske tajne policije Josip Perković i Zdravko Mustač.

Mićunović se godinama, dodaju, u Crnoj Gori povezuje sa građevinarskim i kockarskim biznisom, te firmama “Džek pot” i “Zeta film”. Često je viđan u luksuznom hotelu “Splendid”.

Bio je optužen i za ubistvo Nikšićanina Radovana Kovačevića u oktobru 2000. godine, ali je ipak 2007. godine pravosnažno oslobođen optužbe, jer i pored više prisutnih tokom ubistva, niko nije identifikovao Mićunovića kao osobu koja je pucala.

Kako je saopšteno iz američkog Ministarstva finansija, Mićunović je godinama vodeća ličnost organizovanog kriminala i uz to je najpoznatiji po nelegalnom krijumčarenju cigareta koje je korumpiralo i podrilo nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore.

Mićunović je, podseća RTCG, bio i jedan od optuženih u Bariju za šverc cigareta tokom devedesetih godina. Oslobođen je, jer je veće Suda u Bariju 2019. godine obustavilo postupak
protiv njega zbog zastare.

Miodrag Daka Davidović je biznismen iz Crne Gore, početkom devedesetih je bio načelnik policije u Nikšiću.

Kako se navodi u odluci američkih vlasti, on je decenijama prao novac za kriminalne organizacije, jačajući svoj uticaj i učestvujući u švercu cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori.

“Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da ugrozi nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa u zemlji, uključujući njene napore da utiče na izborne rezultate”, navodi se u odluci.

U odluci OFAC-a se napominje da je od 1991. do 1992. Davidović bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) BiH. Krajem devedesetih Davidović je bio sumnjičen i za krijumčarenje cigareta, međutim te optužbe nikada nisu dokazane.

Kako se navodi u dokumentu američke vlade, umešan je i u skandal koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara u Vladi tadašnjeg severnomakedonskog premijera Zorana Zaeva.

Davidović je bio i politički aktivan. Na lokalnim izborima u Nikšiću 14. marta 2021. godine predvodio je listu Narodnog pokreta.

indeksonline.rs/Tanjug