Naslovna Kultura Otvorena izložba posvećena glumcu Miji Aleksiću u Jugoslovenskoj kinoteci

Otvorena izložba posvećena glumcu Miji Aleksiću u Jugoslovenskoj kinoteci

FOTO TANJUG/ MILJA STIJOVIÆ/ bg

BEOGRAD – Izložba posvećena glumcu Miji Aleksiću povodom sto godina od njegovog rođenja otvorena je danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Na izložbi autora Bobana Stefanovića posetioci prizemlju u zgrade Jugoslovenske Kinoteke mogu da vide filmske postere, izbor fotografije i informacije o značajnim momentima u dugoj i plodnoj karijeri Aleksića (1923-1995).

Na postavci su predstavljeni i predstavljeni Aleksićevi portreti velikih formata u različitim ulogama, kao i nagrade koje je osvojio za filmsko i televizijsko stvaralaštvo.

“Izložba koju ćemo imati prilike da vidimo, nastala u saradnji Jugoslovenske kinoteke i Kulturnog centra Gornji Milanovac, ima za cilj ne samo da nas podseti na pojedinačne umetničke domete ovog velikana našeg glumišta, već predstavlja i poziv da sagledamo, sa vremenske distance, njegovo nasleđe i značaj za našu kulturu, jer Mija Aleksić, da se vratimo na početak ovog izlaganja, jeste mnogo više od prostog zbira svojih uloga. Mija Aleksić je, kroz svoj opus, kreirao jednu pojavu koju osećamo kao blisku, koja nas prati kroz vreme i koju iznova prepoznajemo, i koja nam, na ležeran i duhovit način, može reći mnoge istine o nama samima” rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić na otvaranju izložbe.

Nagrade i lični predmeti koje je Kinoteka dobila od porodice Aleksić zauzeće u toku naredne godine svoje mesto u okviru Legata Mije Aleksića, u sklopu legata i drugih velikana srpskog filma koji su deo stalne postavke Kinoteke “Naš muzej filma”.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version