Naslovna srbija Beograd Šutanovac: Priština želi da otegne pregovore kako bi Srbi sami napustili Kosovo...

Šutanovac: Priština želi da otegne pregovore kako bi Srbi sami napustili Kosovo i Metohija

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ Beograd

BEOGRAD – Predsednik Saveta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac, komentarišući zastoj u dijalogu između Beograda i Prištine, rekao je danas da do konkretnih rešenja neće doći, jer Priština želi da otegne pregovore kako bi Srbi sami vremenom napustili teritoriju KiM.

“Imamo glavnog pregovarača iz Prištine koji zagovara Veliku Albaniju i to nije dobra preporuka ni za Srbiju, ni za region. Sa njim ko misli da može da napravi konkretan dogovor, mislim da greši”, izjavio je Šutanovac za Tanjug.

On smatra da je, posle situacije u Banjskoj, pozicija Srbije u pregovorima poljuljana.

“Nažalost desila se Banjska koja je poljuljala pozicije Srbije. Do tog momenta i Evropljani i Amerikanci su shvatali da (Aljbin) Kurti nije čovek pomirenja, da on nije čovek koji traži rešenje. On je praktično bio pred uvođenjem ozbiljnih sankcija”, istakao je Šutanovac.

Šutanovac je naveo da ne očekuje značajne pomake na sastanku direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i zamenika premijera privremenih prištinskih institucija Besnika Bisljimija, koji bi trebalo da bude održan u četvrtak.

“Treba ići na sastanke, treba biti prisutan, treba biti prisutan i u Evropskoj uniji i u Americi, ali na tim sastancima, bez prisustva najvećih zvaničnika, ne očekujem da se stvori neki adekvatan pomak”, kazao je on.

Šutanovac je naveo da je, u ovom momentu, međunarodna zajednica okupirana sukobima u Ukrajini i u Gazi i smatra da to za Srbiju nije pozitivno.

“Postoje zemlje koje nemaju uticaj na ova velika dešavanja, pa će pokušati da u svoju političku agendu postave Zapadni Balkan, gde misle da mogu da utiču sa većim kapacitetima. Za nas to u ovom trenutku nije pozitivno, jer mislim da će na silu pokušati da nametnu nešto što nije dobro. Ukoliko se obe strane ne slože, onda dogovor nije kvalitetan”, zaključio je Šutanovac.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version