NOVI PAZAR – Danas su učenici osnovnih škola u Novom Pazaru održali emotivan događaj kako bi skrenuli pažnju javnosti na tragičnu sudbinu dece u ratu u Palestini. Centralni deo grada obasjan je bojama palestinske zastave zahvaljujući puštanju 5.200 balona u crvenoj, beloj, crnoj i zelenoj boji, simbolično predstavljajući broj dece koja su, prema zvaničnim podacima, izgubila živote tokom sukoba.

Inicijativu pod nazivom “Deca Palestine imaju imena”. organizovala je Kancelarija za mlade Novog Pazara. Džemaludin Paučinac, direktor ove ustanove, istakao je važnost ovog događaja kao simboličnog gesta s ciljem upozoravanja na nepravdu koja se dešava u Palestini.

“Ovim smo želeli poslati snažnu poruku svetu da je rat i genocid u Palestini neprihvatljiv, a brojka od 5.200 izgubljenih dečjih života ne sme ostati neprimećena”, izjavio je Paučinac.

Puštanje balona u nebo nosi duboko simbolično značenje, prenoseći poruku nade i solidarnosti sa patnjama palestinske dece. Ovaj čin takođe je usmeren na skretanje pažnje sa bolnih statistika i podsećanje da svako dete ima ime i pravo na život, bez obzira na geografske granice.

Ovaj događaj je privukao pažnju lokalnih medija i zajednice, pružajući priliku za dijalog o potrebi za mirnim rešenjima i prestanku nasilja u svetu. Organizatori se nadaju da će ovaj simboličan gest podstaći građane da se aktivno zalažu za mir i humanost, te da će doprineti podizanju svesti o teškoćama koje deca u ratnim područjima svakodnevno prolaze.

Indeksonline/I.D