U cilju zaštite i očuvanja dokumentacije Sandžačkog odbora o drastičnim kršenjima ljudskih prava, ova nevladina organizacija, uz podršku grada Novog Pazara i Bošnjačkog nacionalnog vijeća realizuje projekat „Dostupnost arhivske građe i razvijanje kulture sećanja na nedavnu prošlost”. Značajan deo arhivske građe iz perioda devedesetih godina prošlog veka je digitalizovan i biće online dostupan polovinom decembra.

Projekat „Dostupnost arhivske građe i razvijanje kulture sećanja na nedavnu prošlost” finansijski su podržali Grad Novi Pazar sa 400 hiljada dinara i BNV sa 175 hiljada dinara.

Dokumentacija Sandžačkog odbora o drastičnim kršenjima ljudskih prava odnosi se na ratne zločine, politička suđenja, masovne torture, stradanja izbeglica.

Glavni cilj projekta digitaizacije arhivske građe je, prema rečima predsednice Sandžačkog odbora, obezbeđivanje pristupa dokumentaciji svima onima koji su zainteresovani za proučavanje i prezentaciju događaja tokom perioda devedesetih godina prošlog veka i upotrebu u edukativne svrhe.

Sandžački odbor je, pored Fonda za humanitarno pravo, jedna od retkih organizacija u zemlji koja poseduje tako ozbiljnu dokumentaciju iz pomenutog perioda – istaknuto je na konferenciji za novinare.

U pitanju je vrlo značajna dokumentacija o drastičnim kršenjima ljudskih prava, koju treba sačuvati. Jer, svedoci smo da je na delu opasna revizija i reinterpretacija nedavne prošlosti”, istakla je predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar.

Osim digitalizacije, dokumentacija u papirnoj formi je stručno raspoređena i biće adekvatno arhivirana.

indeksonline.rs/RTVNP