SKOPLJE – Generalnin sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je tokom posete zemljama Zapadnog Bačlkana uočio da postoje separatističke tendencije u BiH, krhka bezbednosna situacija na KiM i zastoj u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On je na konferenciji za novinare sa liderima zemalja Zapadnog Balkana – članica NATO, rekao da bi stabilnost trebalo da bude osnovna težnja zemalja u regionu.

“Ovaj region je strateški važan za NATO, ali postoje razlozi za zabrinutost u poslednje
vreme. Vreme je da prevaziđu lokalni konflikti, kao i da prestane rat u Ukrajini”, rekao je on.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skoplju sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem, albanskim premijerom Edijem Ramom i svojim domaćinom makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim Stoltenberg je pohvalio Severnu Makedoniju kao validnu članicu NATO i primer uspešnog multietničkog društva na Zapadnom Balkanu.

“U Severnoj Makedoniji sve etničke zajednici žive u mirnom suživotu što doprinosi stabilnosti i prosperitetu celog društva”, istakao je Stoltenberg.

On je ukazao da su u godini kada NATO obeležava 75-godišnjicu postojanja primarni ciljevi alijanse jačanje strateških potencijala NATO i postizanje mira u Ukrajini i stabilnost
na Zapadnom Balkanu.

indeksonline.rs/Tanjug