ISTANBUL – Turska je danas saopštila da je poslala brod natovaren opremom za poljsku bolnicu, ambulantnim vozilima i generatorima u Egipat za lečenje ratnih žrtava iz Gaze.

“Ukupno 51 kontejner sa sanitetskim materijalom, agregati i 20 ambulantnih vozila, sa potrebnim dozvolama natovareno je na brod u izmirskoj luci Alsančak i poslato u Egipat”, izjavio je turski
ministar zdravlja Fahretin Koča, preneo je Rojters.

Na snimku koji je Koča objavio na platformi X (Tviter) vide se ambulantna vozila, invalidska kolica, kutije sa sanitetskim materijalom i drugi kontejneri koji su utovareni na brod.

On je rekao da se očekuje da će brod stići u egipatsku luku Al Ariš u subotu sa terenskim bolnicama i ambulantnim vozilima koji će biti raspoređeni u Gazi ili tačkama najbližim graničnom prelazu Rafa u koordinaciji sa egipatskim vlastima.

Prethodno je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Turska izvršila pripreme da preuzme povređene Palestince i pojedine pacijente sa hroničnim bolestima iz Gaze i prebaci ih u svoje bolnice na lečenje.

Obraćajući se novinarima nakon posete Uzbekistanu, on je takođe, rekao je da će Turska uložiti napore da poveća pritisak na Izrael da obezbediti da Palestinci koji su povređeni u neprijateljstvima između Izraela i militantne grupe Hamas u Gazi mogu biti evakuisani u inostranstvo.

Evakuacije iz Gaze preko graničnog prelaza Rafe počele su 1. novembra za oko 7.000 stranaca, dvojnih državljana i njihovih izdržavanih lica, kao i ograničenog broja ljudi kojima je potreban hitan medicinski tretman.

Neke od bolnica u Gazi zatvorene su nakon što im je ponestalo gorivo za rad u operacionim salama, dok se druge muče sa neviđenim prilivom ranjenih i oskudicom lekova.

indeksonline.rs/Tanjug