LONDON – Naučnici su prvi put snimili drevnog sisara koji nosi jaja nazvanog po ser Dejvidu Atenborou, dokazujući da ta vrsta nije izumrla kao što se strahovalo.

Ekspedicija koju su predvodili istraživači sa Univerziteta Oksford u Indoneziji je napravila četiri snimka Atenborove dugokljune ehidne u trajanju od tri sekunde, preneo je Bi-Bi-Si.

Šiljate, krznene i sa kljunom, ehidne su nazvane “živim fosilima”.

Smatra se da su se pojavile pre oko 200 miliona godina, kada su dinosaurusi lutali Zemljom.

Do sada je jedini dokaz da je postojala ova vrsta Zaglossus attenboroughi bio višedecenijski muzejski primerak uginule životinje.

“Bio sam euforičan, ceo tim je bio euforičan”, rekao je dr Džejms Kempton za BBC njuz o trenutku kada je na snimcima primetio Atenborou ehidnu.

On je kazao da je ehidna primećena na poslednjoj memorijskoj kartici koju su pogledali, sa poslednje kamere koju su pokupili, poslednjeg dana njihove ekspedicije.

Dr Kempton je rekao da je kontaktirao ser Dejvida o ponovnom otkriću i da je on bio “apsolutno oduševljen”.

On je predvodio multinacionalni tim na jednomesečnoj ekspediciji koja je obilazila prethodno neistražene delove Kiklopskih planina.

Pored pronalaska Atenborove “izgubljene ehidne”, ekspedicija je otkrila nove vrste insekata i žaba i posmatrala zdrave populacije kengura i rajske ptice.

indeksonline.rs/Tanjug