BERLIN – Nemačka čini sve što može da vojno pomogne Ukrajini, ali proizvodnja oružja i municije za Ukrajinu je sporija od planiranog, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus i dodao da Nemačka nije saveznik Ukrajine, jer nije u situaciji koja je obavezuje da se meša u okviru Alijanse.

On je to rekao u intervjuu za nemački ZDF na pitanje da li nedovoljna vojna pomoć Kijevu znači da “ujedinjeni Zapad” nije u stanju da “pruži otpor i dodao da je Nemačka na drugom mestu po obimu pružanja pomoći Ukrajini.

“Daleko smo ispred ostalih i ističe se u isporukama sredstava za PVO, koja su važna za Ukrajinu tokom druge zime u ratnim uslovima”, rekao je on i dodao da Nemačka želi da udvostruči pomoć Ukrajini na osam milijardi evra u 2024. godini.

Pistorijus je odbacio izjavu vrhovnog komandanta NATO Filipa M. Bridlava da vodeći zapadni političari ne žele da Ukrajina dobije rat.

“Ja to vidim potpuno drugačije. Mislim da bi trebalo više da se plašimo da će Rusija pobediti u ovom ratu, da će Putin pobediti u ovom ratu. Jer tada ćemo biti suočeni sa potpuno novom bezbednosnom situacijom u Nemačkoj”, zaključio je Pistorijus.

indeksonline.rs/Tanjug