PODGORICA – Zamenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević i predsedik Opštine Nikšić Marko Kovačević očekuju da popis stanovništva u tim gradovima bude sproveden u propisanom roku, do 18. decembra.

Rakčević je gostujući na TV Vijesti rekao da juče, tokom prvog dana popisa, nije bilo većih nepravilnosti i da “sve funkcioniše besprekorno”.
U Podgorici je na terenu 778 popisivača i 93 instruktora.

Rakčević je naglasio da se građani dominantno javljaju da obaveste popisnu komisiju da u određenim periodima neće biti u državi i da zamole da ih popisivači obiđu pre toga.

Kovačević je naveo da prijava od građana nije bilo, ali da je bilo par slučajeva da neke starije osobe nisu otvorile vrata popisivačima, jer u tom momentu nisu mogle da se popišu.

Poručio da je Opština Nikšić spremna da odgovori ako bude loših vremenskih uslova, a na terenu je 400 popisivača i 44 instruktora.

“Popis smo u stanju da sprovedemo u propisanom roku”, naglasio je on.

Rakčević je ukazao da je u glavnom gradu veći broj stanovnika u odnosu na cifru sa popisa iz 2011. godine. Po nekim procenama, kako je naveo, u Podgorici živi više od 250, 260 hiljada stanovnika, te očekuje da popis prikaže cifre približne tome.

Kovačević je rekao da je trend u prethodnih 12 godina bio da se iz Nikšića građani iseljavaju i da, po podacima Monstata, može da se očekuje pet do 10 hiljada stanovnika manje u odnosu na popis 2011.

“Uspeli smo za dve godine da smanjimo broj nezaposlenih, sad je na 12 hiljada, ali to je i dalje ogromna cifra koja garantuje da će i da lje biti iseljavanja”, naveo je predsednik Opštine Nikšić.

Istakao je da su im najbitniji podaci oko starosne strukture stanovnika, kako bi se mogla planirati politika u narednom periodu.

indeksonline.rs/Tanjug