Naslovna Društvo Đaković o agrarnom budžetu:Puno novca,subvencije mogu jako dobro da se iskoriste

Đaković o agrarnom budžetu:Puno novca,subvencije mogu jako dobro da se iskoriste

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

BEOGRAD – Agroanalitičar Goran Đaković ocenio je da budžetska sredstva izdvojena za subvencije u poljoprivredi za 2024. godinu mogu jako dobro da se iskoriste i ukazao da su najveća ulaganja potrebna u tehnološka unapređenja, obnovu mehanizacije, ali i sisteme za navodnjavanje.

Istakao je da je iznos budžeta od skoro milijardu evra bio nezamisliv pre nekoliko godina i ukazao da je očigledno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić posvećuje pažnju sektoru poljoprivrede i da razmišlja o sigurnosti i bezbednosti hrane, koja, kako navodi Đaković, u vremenima kada imamo rat u Ukrajini i na Bliskom Istoku donosi rizike i problem da se nikada ne zna gde će neki lanac trgovine da se prekine.

Đaković je za Tanjug rekao da će poljoprivrednicima dobro doći ova pomoć koja će biti oko 300 evra po hektaru, kako je najavljeno.

S obzirom na to da je tih 300 evra po hektaru raspoređeno tako da će 18.000 dinara biti direktna davanja, a 17.000 kroz sertifikovano seme, Đaković ističe da je važno da država isprati tržište semenske robe.

“Da se ne dozvoli da se cene neopravdano povećaju kada je u pitanju semenska roba, jer kada država poveća subvencije u jednom sektoru i očekuje se veća potrošnja nečega, onda trgovci i proizvođači znaju da podignu cene. O tome treba jako voditi računa”, smatra Đaković.

Naglasio je da je neophodno raditi na svim poljima kada je reč o govedarstvu, i na mlečnom i na tovnom, jer jedno bez drugog ne može da funkcioniše.

“Sjajna je stvar koju je država uradila, a tiče se nabavke bikova iz Nemačke, od kojih će materijal za osemenjavanje biti subvencija. Od jednog bika, jednog uzimanja semena, vi možete da osemenite između 400 i 1.000 krava. Sada, umesto da uvezete 1.000 doza semena koje minimum košta po dozi 25 evra, vi ste uvezli jednog bika, pa makar on koštao 100.000 evra”, objasnio je Đaković.

Dodao je da će poljoprivrednici dobijati po dve doze kao subvenciju i da će se na taj način pratiti i efikasnost veterinarskih službi.

“Mnogi poljoprivrednici su imali pritužbe da često to osemenjavanje ne uspe, iz različitih razloga, da li je poreklo semena, kvalitet i uopšte veterinarska usluga”, naveo je
Đaković.

Prema njegovom mišljenju, država treba da ulaže što više u robotizovanu mužu, kako bi se nadoknado nedostatak radne snage.

“Jedan robot može da opsluži oko 75 krava. Za jednu farmu od 100 krava vama je dovoljno dvoje ljudi. Kod nas je to i dalje 5,6,10 ljudi. Tu je i priprema stočne hrane, nađubravanje, mora da se ulaže u traktore. Mi moramo da zanovimo poljoprivrednu mehanizaciju”, smatra Đaković.

Na pitanje da li je najavljeno povećanje subvencija od 10 odsto godišnje do 2027. godine dovoljno da isprati kretanja cena ili inflaciju, Đaković je rekao da bi trebalo da bude u redu ako očekujemo da će inflacija da stagnira.

“Trebalo bi, ako očekujemo da će inflacija da ide u stagnaciju i da pada. Ako ćemo mi ulagati 10 odsto više svake godine, to je značajan novac, naročito ako imamo u vidu da je na milijardu evra 10 odsto 100 miliona. To su ogromna sredstva”, naglasio je Đaković.

Smatra da je neophodno ulagati u navodnjavanje i da je to najbolja subvencija za ratare i stočare.

“Ako imate sistem za navodnjavanje, recimo kukuruza, vi imate minimum veći prinos za
dve, tri tone i sa ovako niskom cenom od 20,18 dinara za kukuruz, to vam je 60.000 dinara”, rekao je Đaković.

Prema njegovom mišljenju, onaj ko dobije sistem za navodnjavanje nekoliko godina ne bi imao potrebe da uopšte dobija subvenciju po hektaru.

“Treba više činiti za one koji su na većoj nadmorskoj visini, koji imaju otežane uslove rada”, kaže Đaković i dodaje da je nekim poljoprivrednicima potreban dobar put, konekcija sa autoputem kako bi što pre izvezli robu.

Kada je reč o ulaganjima u edukaciju poljoprivrednih proizvođača, Đaković ističe da poljoprivredni proizvođači moraju da uče i da idu na seminare i obuke.

Dodaje da u Srbiji postoje perfektno uređene staje, a da se negde životinje drže u jako lošim uslovima, iako su ti ljudi dobili subvenciju od države.

“Dobili su, recimo, 10.000 evra da ulože u proizvodnju, a oni se prema tome ne odnose domaćinski.To bi nekako trebalo da se uredi, šta je to domaćinski odnos – koliko mora da se uloži u hranu, veterinarske usluge. Da se vidi da li je posećivao veterinar, da li su životinje redovno vakcinisane i kako se ophodi prema onome što mu je država dala”, rekao Đaković.

Ističe da je potrebno voditi računa i o mladim poljoprivrednicima, raditi na tome da se motivišu da dođu ili ostanu na selu i dodaje da je, između ostalog, važno i uvođenje interneta u svaki deo Srbije.

Đaković naglašava da su važna ulaganja i u organsku proizvodnju.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version