DOHA – Hamas je ponovio danas svoj zahtev koji je izneo nakon sastanka izraelskih zvaničnika sa predstavnicima Katara i Egipta, da bi oslobađanje svih talaca koje drži zahtevalo garancije za prekid svih izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze i povlačenje svih izraelskih invazionih snaga.

“Uspeh pariskog sastanka zavisi od toga da li Izrael pristaje na okončanje sveobuhvatne agresije u Pojasu Gaze”, izjavio je visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri, prenosi Rojters.

Međutim, nije odmah bilo jasno da li bi Hamas u slučaju da ovaj uslov bude ispunjen oslobodio sve ili samo neke od ukupno 132 taoca.

Hamas je ranije rekao da oslobađanje svih talaca podrazumeva i da Izrael oslobodi hiljade Palestinaca koje iz bezbednosnih razloga drži u svojim zatvorima.

Palestinski zvaničnik upoznat sa pregovorima koji je zahtevao anonimnost rekao je da će Hamas potpisati nastavak novembarskog primirja samo pod uslovom da Izrael pristane da prekine ofanzivu i povuče svoje snage iz Gaze, iako, kako je objasnio, nije neophodno da implementacija bude hitna.

Sporazum bi morali da podrže Katar, Egipat i Sjedinjene Američke Države, rekao je neimenovani palestinski zvaničnik.

Te države su poslale svoje delegate na jučerašnje razgovore s izraelskim obaveštajnim zvaničnicima o oslobađanju talaca u Gazi.

Indeksonline/Tanjug