Naslovna PLANETA Gaza Hamas zahteva kraj izraelskih operacija u Gazi u zamenu za oslobađanje talaca

Hamas zahteva kraj izraelskih operacija u Gazi u zamenu za oslobađanje talaca

Smoke rises from an explosion caused by an Israeli airstrike in the Gaza Strip, Saturday, Oct. 7, 2023. The militant Hamas rulers of the Gaza Strip carried out an unprecedented, multi-front attack on Israel at daybreak Saturday, firing thousands of rockets as dozens of Hamas fighters infiltrated the heavily fortified border in several locations by air, land, and sea and catching the country off-guard on a major holiday. (AP Photo/Hatem Moussa)

DOHA – Hamas je ponovio danas svoj zahtev koji je izneo nakon sastanka izraelskih zvaničnika sa predstavnicima Katara i Egipta, da bi oslobađanje svih talaca koje drži zahtevalo garancije za prekid svih izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze i povlačenje svih izraelskih invazionih snaga.

“Uspeh pariskog sastanka zavisi od toga da li Izrael pristaje na okončanje sveobuhvatne agresije u Pojasu Gaze”, izjavio je visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri, prenosi Rojters.

Međutim, nije odmah bilo jasno da li bi Hamas u slučaju da ovaj uslov bude ispunjen oslobodio sve ili samo neke od ukupno 132 taoca.

Hamas je ranije rekao da oslobađanje svih talaca podrazumeva i da Izrael oslobodi hiljade Palestinaca koje iz bezbednosnih razloga drži u svojim zatvorima.

Palestinski zvaničnik upoznat sa pregovorima koji je zahtevao anonimnost rekao je da će Hamas potpisati nastavak novembarskog primirja samo pod uslovom da Izrael pristane da prekine ofanzivu i povuče svoje snage iz Gaze, iako, kako je objasnio, nije neophodno da implementacija bude hitna.

Sporazum bi morali da podrže Katar, Egipat i Sjedinjene Američke Države, rekao je neimenovani palestinski zvaničnik.

Te države su poslale svoje delegate na jučerašnje razgovore s izraelskim obaveštajnim zvaničnicima o oslobađanju talaca u Gazi.

Indeksonline/Tanjug

Exit mobile version