BEOGRAD – Stratešku kampanju srpske diplomatije kojom je tokom 2023. godine obeležavano osam decenija kulture sećanja na Nikolu Teslu, jednog od najvećih umova sveta, obeležile su brojne aktivnosti koje će biti nastavljene i na globalnom planu, izjavila je Ljiljana Nikšić, ambasador i nacionalni koordinator strateške kampanje.

Podsećajući da se na današnji dan, na Božić 1943. godine, u hotelu Njujorker na Menhetnu upokojio besmrtni gorostas čovečanstva Nikola Tesla, čiji je život bio trijumf civilizacije, Nikšić je navela da su ciljevi kampanje bili
pro­mocija Tesline filozofije i principa života, da se uka­že ko­li­ko je glo­bal­nom napret­ku do­pri­ne­la na­ša na­uč­na di­ja­spo­ra, po­seb­no ona u SAD, a tre­ći,
jed­nako va­žan, ja­ča­nje ve­za Sr­ba i Ame­ri­ka­na­ca, ko­je simboli­zu­je Te­sla.

Nikšić je rekla da je u kampajni pokrenuto i 11 bren­dova sa Teslinim imenom.

Istakla je da će u Kini biti formiran Međunarodni Tesla savet, koji će imati prvi događaj u maju, a da se na dan Teslinog rođenja, 10. jula, na Long Ajlednu, u jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, očekuje otvaranje Centra za posetioce.

Nikšić, koja je pre četiri dana imenovana na mesto pomoćnika ministra spoljnih poslova za sektor za javnu i kulturnu diplomatiju, kaže da je za nju lično fascinantna činjenica da je premijer Indije Narendra Modi inicirao formiranje Fondacije “Svami Vivekananda i Nikola Tesla” i da u tom svetlu sledi velika konferencija o energetici u Nju Delhiju.

Dodala je da će Venecuela u 2024. dobiti Teslin spomenik.

Prema njenim rečima, nacionalna strateška kampanja “Tesla-energija mira” učešćem SAD, Kine, Indije, Venecuele, Francuske, Кanade, Grčke, Meksika i Rusije pretvorila se u globalni “Tesla mirovni pokret”.

Nikšić je podsetila da je kampanju 12. januara, na dan kada je Tesla osvetlio čovečanstvo puštanjem u rad prve hidroelektrane i to na Nijagarinim vodopadima, pokrenuo ministar Ivica Dačić.

Prema njenim rečima, ono najvažnije što je obeležilo ovu veličanstvenu godinu su susret milenijumske generacije BU i univerziteta Prinston, kao i svečana akademija koju je oraganizovao Savez inženjera i tehničara na dan Teslinog rođenja.

Jedan od značajnih događa bila je, kako je navela, Tesla gala večera na Long Ajlendu, u organizaciji Teslinog naučnog centra Vordenklif, kada je kolektivnu titulu Tesla Ambasadora uručila timu TSCW i Fondaciji Elona Maska, zaslužnoj za očuvanje te jedine Tesline preostale laboratorije.

“Pokrenuli smo četiri ključne inicijative u međunarodnoj areni. Nije lako ostvariti te ciljeve, ali kada čovek sneva velike snove, neki se i ostvare. Kao što je i Tesla snevao, pa osvetlio čovečanstvo”, ističe Nikšić.

Dodaje da se čovečanstvo ipak nije na adekvatan ili dovoljno vidljiv način odužilo Tesli i smatra da bi zato bilo dobro da se, po uzoru na Nobelov, osnuje Međunarodni globalni Tesla komitet, sa sedištem na Long Ajlendu i da TSCW postane globalni naučni centar.

Cilj je da se pokrene i Tesla nagrada po uzoru na Nobelovu, kao i međunarodni Teslin dan, a Vordenklif bi, kao Teslin legat i zaostavštinu, posle požara koji se desio 21. novembra, trebalo obnoviti i staviti pod zaštitu Uneska.

“Takva plemenita misija ne može da bude na uštrb inicijative Saveza inženjera i tehničara da se izgradi Novi muzej Nikole Tesle u EXPO zoni”, navela je Nikšić, koja je tokom karijere dobila i zahvalicu 45. predsednika SAD za diplomatski dnevnik “Kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući”, a koji se čuva u predsedničkoj biblioteci Bele kuće.

Nikšić podseća da su Vlada Srbije i predsednik Republike pokrenuli vrlo velike projekte od značaja za identitet nacije.

“Pre svega mislim na podizanje Hrama Svetog Save, koji se paralelno odvijao sa obnovom požarom devastiranog Hilandara. U tom smislu, obnova požarom oštećene jedine preostale Tesline laboratorije treba da ide u korak sa podizanjem novog muzeja koji bi na veličanstven način prikazao sve što stoji u arhivama. Te inicijative ne isključuju jedna drugu, već se nadopunjuju”, navela je ona i podsetila da je arhiv Tesle upisan u registru “Pamćenje sveta” i pod zaštitom Uneska kao svetska baština.

indeksonline.rs/Tanjug