HAG – Proizraelske i propalestinske organizacije održale su protest ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u Hagu gde je danas otvoreno ročište povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

Hiljade pristalica Izraela pevale su pesme i nosile holandske i izraelske zastave marširale su do zgrade suda, a među demonstrantima su bili i rođaci kidnapovanih ili ubijenih civila u napadu palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, prenosi Rojters.

“Danas su iznete apsurdne optužbe protiv Izraela za genocid, dok Hamas svakodnevno čini zločine protiv čovečnosti”, rekao je jedan od demonstranata Majk Levi, čiji je brat talac Hamasa.

On je naveo da su njegov brat i ostali taoci i dalje u Gazi, dodavši da “o tome niko ne priča”.

Propalestinski demonstranti pratili su postupak na velikom ekranu, na manje od 100 metara od pristalica Izraela, paleći baklje u bojama palestinske zastave.

Demonstrantkinja Nihal Esma Almis rekla je da pruža podršku palestinskom narodu u narodi “da ća pravda biti konačno zadovoljena”, dodavši da se u Gazi dešava genocid.

“Nadam se trajnom prekidu vatre”, poručila je ona.

Holandska policija je sve vreme stajala između dve grupe demonstranata i nisu prijavljeni ozbiljniji incidenti.

Južna Afrika navela je danas na otvaranju ročišta pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze, da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida.

Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid, rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim i zahtevao hitnu suspenziju izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.

Izrael će izneti svoj odgovor pred sudom sutra.

indeksonline.rs/Tanjug