ZAGREB – Hrvatski sudovi i zatvori pretrpani su krijumčarima migranata i trenutno ih je čak 651, piše danas zagrebački Večernji list.
Sudeći po izjavama koje su neki krijumčari dali pred hrvatskim sudovima, ispada da po krijumčarenoj osobi, ako ih dovedu do dogovorenog cilja, zarade do 2.000 evra.
Večernji piše da to rade iz koristoljublja, ali se pred sudijama pravdaju da smo žele da poprave svoju lošu materijalnu situaciju.

Iako policija migrante i krijumčare ljudi hvata duž čitave granice, najviše posla ima uz granicu s BiH, pa je i Opštinski sud u Karlovcu najzatrpaniji predmetima koji se odnose na krijumčarenje migranata.

Ima ih sa svih strana sveta, čak i iz Kine, Moldavije, Indije, piše list i dodaje da dok policija migrante nakon hvatanja popiše, oni zatraže azil i tako po zakonu sebi obezbede “vizu” od sedam dana, tokom kojih moraju da napuste Hrvatsku i izađu iz EU.

To vreme, dodaju, iskoriste za pronalazak druge rute za odlazak na Zapad.

Uhapšeni krijumčari migranata u hrvatskom pravosudnom sisteu ostaju po nekoliko godina – zavisno o dosuđenoj kazni, a uvek im se, kažu sudije, izriču zatvorska i sporedna novčana kazna.

Za to krivično delo propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora, odnosno od tri do 12 godina zatvora u slučaju težeg oblika krivičnog dela, kada je ugrožena i bezbednost građana.

Večernji podseća da se to u poslednje vreme sve češće događaja s obzirom na to da je bilo nekoliko policijskih potera za krijumčarima po hrvatskim putevima.

Indeksonline/Tanjug