KIJEV – Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski izjavio je danas da je Kijevu potrebno više vojnih aviona, poput američkih jurišnih aviona A-10, i aviona koji mogu da ispaljuju krstareće rakete dugog dometa.

“Avioni A-10 su pouzdani i pokazali su se u mnogim ratovima. Postoji široka lepeza naoružanja za uništavanje kopnenih ciljeva koji mogu da pomognu pešadiji”, rekao je Sirski u intervjuu za Rojters.

Prema njegovim rečima, avioni A-10 pružili bi “ključnu podršku kopnenim snagama” koje se bore protiv ruskih trupa.

“Namenjen je za uništavanje kopnenih ciljeva – tenkova, artiljerije, svega što se suprostavlja pešadiji”, naveo je ukrajinski general.

Dodao je da bi važnu ulogu mogli da imaju i jurišni helikopteri AH-64 Apač i AH-1 Super Kobra, kao i UH-60 Blek Houk.

On je istakao da su ruske snage u pojedinim oblastima na istoku Ukrajine ponovo u ofanzivi gde traju žestoke borbe u kojima ruske snage “kontinuirano napadaju na nekoliko frontova”, dok ukrajinska vojska izvodi “male kontranapade”.

“Ovo je aktivna odbrana kada nismo samo u defanzivi, već stalno idemo u kontranapad, a u nekim pravcima prelazimo u ofanzivu. I neprijatelj to zna”, poručio je Sirski.

Na pitanje da li bi moglo da dođe do preokreta u ratu u korist Kijeva, ukrajinski komandant je rekao da “uvek postoje šanse”.

“Samo ih treba pronaći i iskoristiti”, naveo je Sirski.

indeksonline.rs/Tanjug