BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će prosečna plata u Srbiji prvi put preći 1.000 evra u 2025. godini, a da je trenutna plata prosečna plata 836 evra na nivou Republike Srbije.

“U decembru ove godine očekujemo da će biti 958 evra. Plata je u ovom trenutku, po našoj proceni, 836 evra na nivou cele zemlje. Dakle, očekujemo u decembru da bude 958 evra, a 2025. prosečna plata u Republici Srbije prvi put će preći 1.000 evra. Smatram da je to veliki uspeh po sebi – 1.056 evra će biti na nivou Republike Srbije, ne na nivou Beograda ili Novog Sada”, rekao je Vučić.

On je dodao da je cilj da se do decembra 2027. dostigne nivo prosečne plate od 1.800 evra i više.

“U decembru 2027. mogla bi da bude znatno više od 1.800 evra, za samo četiri godine. Dakle, računajući i one nerazvijene delove, što znači da bi u Beogradu i Novom Sadu ili Boru plata išla značajno preko 1.800, približila se 2.000 evra”, pojasnio je Vučić.

On je dodao da postoji nekoliko važnih uslova da bi se ovo dogodilo.

“Planirana stopa rasta za ovu godinu je 3,5 odsto. Postaraćemo da je sve što radimo, da popravimo stopu rasta, jer ako nemamo stopu rasta, ako nam ne raste BDP, ništa nećemo uspeti da uradimo”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je pozvao privatnike da pomognu državi.

“Bez privatnika ne možemo ništa da uradimo. Pomozite svojoj zemlji, a mi ćemo gledati da vam pomognemo na svaki mogući način”, istakao je on.

Vučić je rekao da će uslovi života u Srbiji biti neuporedivo bolji nego što su bili do pre nekoliko godina.

“Ovo radimo zbog budućnosti, zbog naše dece, što ćete moći da vidite na konkretnim primerima”, naglasio je on.

Vučić je istakao da je prosečna penzija 391 evro, a da će od 10. februara penzije biti povećane za 14,8 odsto.

“Do 2027. godine očekujemo da prosečna penzija bude 650 evra. Pogledajte kakav je to kvantni skok u odnosu na pre 12 godina, kada je bilo 205 evra”, naveo je on.

Kada je reč o miniamlnoj zaradi, Vučić je dodao da je ove godine prvi put minimalac premašio iznos od 400 evra.

“Oko 260.000 ljudi formalno prima ono što popularno zovemo minimalac, to je povećanje za 17,8 odsto. Ima i onih koji ispod stola dodaju u kovertama, a prijavljuju manje, ali to je na poreskim organima da se za to bore. Radimo sve to da bismo smanjili jaz između najbogatijih i najsiromašnijih, pokušavamo da smanjimo tu razliku, da vide da deca imaju budućnost”, rekao je Vučić.