VAŠINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je tokom posete Njujorku da bi Izrael bio spreman na prekid vatre u Gazi tokom predstojećeg meseca, u toku muslimanskog praznika Ramazana, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drži palestinska militantna grupa.

“Bliži se Ramazan i došlo je do dogovora Izraelaca da se neće uključivati u aktivnosti tokom praznika, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce”, rekao je Bajden na američkoj televiziji En-Bi-Si.

Ramazan počinje 10. marta i smatra se nezvaničnim rokom za postizanje sporazuma o prekidu vatre.

Predsednik SAD je, u emisiji “Late Night With Seth Meyers”, dodao da veruje da je Izrael smanjio bombardovanje Rafe, grada na jugu Pojasa Gaze, i istakao da su se Izraelci obavezali da evakuišu veći deo tog grada pre kopnene invazije, prenosi AP.

Bajden je naglasio da se nada da bi prekid vatre između Izraela i Hamasa koji omogućio oslobađanje preostalih talaca mogao da stupi na snagu početkom sledeće nedelje.

“Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu, ali još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sledećeg ponedeljka imati prekid vatre”, rekao je Bajden.

U toku su pregovori o višenedeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje talaca koje militantna grupa drži u Gazi u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Predložena šestonedeljna pauza u borbama bi takođe uključivala omogućavanje stotinama kamiona da svakodnevno isporučuju potrebnu pomoć u Gazu.

Izrael nije ispunio nalog Međunarodnog suda pravde (MSP) da pruži hitno potrebnu pomoć ljudima u Pojasu Gaze, saopštila je grupa za ljudska prava “Hjuman rajts voč” u ponedeljak.

U odluci izrečenoj 26. januara, MSP je naložio Izraelu da sledi šest privremenih mera, uključujući preduzimanje “efikasnih mera kako bi se omogućilo pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći” Gazi.

Prema odluci MSP, Izrael takođe mora da podnese izveštaj o akcijama koje preduzima kada je u pitanju distrubucija pomoći u Pojas Gaze u roku od mesec dana.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kasno u ponedeljak da je podnelo takav izveštaj, ali zvaničnici nisu komentarisali sadržaj.

Hjuman rajts voč je saopštio da Izrael nije na adekvatan način omogućio isporuku goriva teško pogođenoj severnoj Gazi i okrivio Izrael za blokiranje pomoći tom delu enklave, gde je Svetski program za hranu prošle nedelje bio primoran da obustavi isporuku pomoći.

Izrael poriče da ograničava ulazak pomoći i umesto toga okrivljuje humanitarne organizacije koje deluju u Gazi, rekavši da velike pošiljke pomoći stoje na palestinskoj strani glavnog prelaza.

UN tvrde da ekipe zbog opasnosti ne mogu uvek da dođu do prelaza i pozvale Izrael da otvori prelaz na severu kako bi se proces distribucije poboljšao.

U sukobu Izraela i Hamasa koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca.

Indekosonline/Tanjug