PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će saveznici Ukrajine stvoriti koaliciju za isporuku raketa srednjeg i dugog dometa Kijevu, prenosi Mond.
Makron je, nakon konferencije evropskih lidera o podršci Ukrajini, koja je u ponedeljak održana u Parizu, rekao da je odlučeno da se “stvori koalicija za duboke udare, a samim tim i za rakete i bombe srednjeg i dugog dometa”.

Predsednik Francuske je pozvao evropske zemlje da proizvode više municije.

“U narednih 10 dana stavićemo sve ove napore na sto jer smo pregledali mnoge evropske i neevropske zemlje koje imaju na raspolaganju municiju”, dodao je Makron.

Naveo je da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajinu, ali je naglasio da “ništa ne treba isključiti”.

“Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila”, rekao je Makron na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Samitu u Parizu prisustvovalo je oko 20 evropskih lidera, a iz Jelisejske palate je saopšteno da je cilj skupa da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu bude poslata “poruka da je Evropa odlučna da pomogne Ukrajini i suprotstavi se ‘narativu Kremlja’ da Rusija mora da dobije rat, koji je ušao u treću godinu”.

Indeksonline/Tanjug