PRIŠTINA – Potpredsednik opozicione “Demokratske partije Kosova” (PDK), Enver Hodžaj kritikovao je, nakon vanredne sednice SB UN o KiM, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zbog pogrešne politike, koja je, kako je istakao, naterala zapadne zemlje da zatraže odlaganje primene uredbe o zabrani dinara.

“U Savetu bezbednosti UN glavne zapadne sile poput SAD, Britanije i Francuske ne dogovaraju se ni o jednoj međunarodnoj temi sa svojim istočnim protivnicima, Rusijom i Kinom, ali je pogrešna unutrašnja i spoljna politika Kurtijeve vlade naterala sve da pristanu da se sazove sednica Saveta bezbednosti na zahtev Srbije”, naveo je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, to pokazuje koliko loše stoji Priština na međunarodnom planu, bez pravca i orijentacije, prenosi Koha.

U Njujorku je sinoć, na zahtev Srbije, održana vanredna sednica SB UN o situaciji na KiM, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić istakao da je neposredan povod za sednicu potez tzv. Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje dinar od 1. februara, čime je izvršena kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, budući da je njihov opstanak na teritoriji KiM u ogromnoj meri direktno zavisan od priliva dinarskih sredstava, pre svega iz budžeta Srbije.

Na sednici su se i predstavnici zapadnih zemalja založili za odlaganje primene uredbe, prema kojoj je od 1. februara evro jedina valuta na KiM, što znači zabranu dinara.

Indeksonline/Tanjug