Naslovna Bez reklama Nove tehnologije i prakse u gradnji

Nove tehnologije i prakse u gradnji

Ekspanzija tehnologije je u potpunom jeku. Potpuno je nezamislivo odsustvo tehnologije u bilo kojem segmentu biznisa ili industrijske grane. Stoga, po analogiji, građevinska industrija nije pošteđena ovih trendova. Naime, građevinska industrija je često kritikovana zbog svoje prekomerne konzervativnosti, birokratskog načina rešavanja dokumentacije i standardizacije. Međutim, izuzetno je teško biti u koraku sa svakim trendom u tehnologiji i ispuniti sve zahteve tržišta kao što su: usklađenost sa sigurnosnim propisima, ekonomičnost u pogledu implementacije i primene softvera i jednostavnost upotrebe.

Bilo koja tehnologija ili nova metoda kada je primena u pitanju treba da prođe dug put pre nego što postane praksa. Da svet gradnje ide u mnogo drugačijem pravcu od onog tradicionalnog jeste potvrda i akticna upotreba najnaprednijih sistema. U sledećem tekstu ćemo predstaviti samo nekoliko novih tehnologija u aktivnoj upotrebi.

Informacione tehnologije u građevinarstvu

Kao i što smo ranije napomenuli, građevinska industrija je često kritikovana zbog konzervativnog karaktera i birokratskih postupaka. S druge strane, mnoge građevinske kompanije, u eri velikih podataka i tehnoloških zahteva, počele su sa implementacijom nekih od najnaprednijih tehnoloških sistema u gradnji, kao i primenom različitih metoda.

BIM (Building Information Modeling)

BIM (builing information modeling) jeste jedna od gorućih tema kada je u pitanju moderni dizajn kao i tehnologije koje se odnose na promene u projektovanju. Ovaj sistem je postao popularan u poslednjih nekoloko godina. U suštini, BIM podrazumenca virtualno modelovanje zgrade, što uključuje i sveobuhvatni prikaz funkcionalnih i fizičkih karakteristika ovog objekta. U principu, ovaj sistem modelovanja ne uzima u obzir samo faz izgradnje, već uključuje opremu i sve ostale elemente koji su ključni za upravljanje zgradom. Pored faze izgradnje, BIM može da predvidi i radikalne korake kao što su rušenja ili popravke. Istina je da se ovaj sistem koristi u punom potencijalu i ima mogućnost da pokrije celokupni životni ciklus jednog projekta.

Digitalni blizanci

U teoriji, digitalni bizanci su tačne virtuelne kopije fizičkih objekata, celih gradova ili pojedinačnih zgrada. Uzimajući u obzir princip pri kojem se ovi elementi razvijaju, primetićete da je ova tehnologija dosta slična BIM sistemu. Naime, ova tehnologija i stoji rame uz rame sa BIM sistemom. U suštini, elementi obe tehnolohije su isti, međutim, postoje evidnetne razlike u principu primenjivanja. Za razliku od BIM sistema, tehnologija digitalnih blizanaca ima mogućnost da simulira interakcije osobe sa okolinom istovremeno se ažurirajući tako da bi zadržao sve informacije u realnom vremenu. Pored toga što se ažurira u realnom vremenu, ova tehnologija ima mogućnost da daje trenutne informacije o stanju zgrade, njenoj infrastrukturi, njenom sadržaju i na koji način svaka promena ili odstupanje od plana može uticati na krajnjeg korisnika. Upravo zbog toga je prediktivna funkcija digitalnog blizanca upravo i jedan od najznačajnijih karakteristika.

Prediktivna analitika

Jedan od najbitnijih elemenata u sklopu analize jeste upravo upravljanje rizicima, koja je značajno povezana sa krajnjim kvalitetom koji se očekuje od investitora. Razlog zbog kojeg je upravljanje rizikom jedan od najvažnijih elemenata jesu krizne situacije. Neodogovorno odnošenje prema analizi rizika neizbežno vodi ka problemima čije rešavanje može da oduzme previše vremena i dovede celi projekat u pitanje. Stoga, implementacija prediktivne analitike jeste jedan od ključnih elemenata za predviđanje i procenu rizika. Analitika ovog tipa ima za cilj da identifikuje najproblematičnija područja. Ovo je jedan od najpoznatijih načina, koji primenjuju velike kompanije, koje koriste da predvide gubitke i katastrofe.

Dronovi

Dronovi su jedna od najprodornijih i najkorisnijih alata koji se koriste na gradilištu. Pored toga što nude veliki broj mogućnosti i načina na koji mogu biti upotrebljeni na gradilištu. Ispitivanje gradilišta, ocenjivanje zemljišta i nadgledanje projekta su samo neke od primena tehnologije dronova. Ispitivanje i ocenjivanje gradilišta i zemljišta je mnogo brže i tačnije iz vazduha nego kada se isto ispitivanje sprovodi od strane ekipe na terenu. Dronovi, pored toga što vam daju snimak iz vazduha, imaju i senzore koji sakupljaju bitne podatke kao što su temperatura, vlažnost vazduha i kvalitet vazduha. Pružajući podatke kao što su podaci u realnom vremenu, dronovi daju korisne informacije koje mogu da pomognu ekipama na terenu da unaprede sigurnost i smanje troškove projekta.

Građevinska industrija prolazi kroz velike promene kada je u pitanju implementacija najnovijig tehnologija. Ove tehnologije imaju za cilj unapređivanje, bolju produktivnost i sigurnost tokom procesa gradnje. Stoga, ova, do sada industrija oslonjena na sirovu snagu, počinje polako, ali sigurno da se transformiše u smeru uključivanja naprednih sistema.

Exit mobile version