SARAJEVO – Iz Ambasade Rusije u BiH saopštili su danas da niz antiruskih izjava predstavnika političkog Sarajeva, povodom dve godine od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, demonstriraju potpuno nerazumevanje ciljeva i zadataka ove operacije protiv neonacističkog režima u Kijevu.

“Pre svega, predstavnici političkog Sarajeva demonstriraju potpuno nerazumevanje ciljeva i zadataka SVO-a, o čemu su predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i drugi ruski predstavnici više puta govorili, pozivajući se na nepobitne činjenice o neonacističkoj suštini režima u Kijevu”, navodi se u saopštenju.

Ali, dodaju iz Ambasade, istovremeno se postavlja logično pitanje – da li izjave određenih političara u BiH odražavaju pravo mišljenje naroda u zemlji?

U saopštenju se navode podaci nedavne ankete koju je sproveo Centar za bezbednosne studije, prema kojoj samo 39 odsto ispitanika želi da BiH podrži Ukrajinu, dok 38 odsto smatra da je neophodna neutralnost, a 14 odsto podržava Rusiju.

Drugim rečima, više od polovine ispitanih je za Rusiju, i to uzimajući u obzir činjenicu da se 55 odsto izjasnilo kao Bošnjaci, 10 odsto kao Srbi, devet odsto kao Hrvati i 12 odsto kao ostali, ističu iz ovog diplomatskog predstavništva.

Rusija se, naglasili su, spominje među državama koje se smatraju najprijateljskijim prema BiH.

“Ispostavlja se da je antiruska pozicija odbojnih političkih ličnosti, u stvari, antinarodna. Upravo tako to i tretiramo – kao pristrasno lično mišljenje, pompezno izrečeno da bi se svidelo zapadnim mentorima”, navei su i Ambasade Rusije, prenela je RTRS.

indeksonline.rs/Tanjug