BEOGRAD – Serija “Sablja”, politički triler od osam epizoda koji se bavi ubistvom premijera Zorana Đinđića, biće prikazivana od 24. februara na Prvom programu Radio-televiziji Srbije (RTS), najavili su danas producenti.

Serija u kojoj Dragan Mićanović igra Đinđića (1952-2003), govoriće i o događajima pre i posle atentata 12. marta 2003. godine, a biće prikazivana subotom i nedeljom, najavio je RTS.

Kreatori i reditelji serije Vladimir Tagić i Goran Stanković potrudili su se, “držeći se faktografije, ali uz umetničku slobodu”, da daju presek društveno-političke situacije u zemlji od devedesetih do dvehiljaditih godina, naveo je RTS.

Tagić i Stanković su se potrudili i da “dočaraju atmosferu neizvesnosti koja je vladala te 2003. godine u Srbiji”, saopštio je RTS.

Kako je navedeno, u “Sablji” Milica Gojković igra novinarku Danicu Mandić, Ljubomir Bandović je policajac Boris Rakić, a Lazar Tasić tumači Uroša Ristića-Malog.

RTS je saopštio da Feđa Štukan igra policajca sa kojim Bandovićev lik radi na slučaju ubistva premijera, a ulogu Daničine majke odigrala je Jasna Đuričić.

“Kada je o likovima i predstavljenim događajima reč, autori ističu da je u pitanju ‘dramska interpretacija stvarnih događaja – plod mašte i kreativne slobode autora'”, navodi se u saopštenju.

Iz RTS-a su dodali da su “glavni likovi izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, umetničke obrade i ne predstavljaju objektivnu istinu“.

“Ipak, kako se radi o nama bliskoj istoriji, mnogi od junaka serije zasnovani su na stvarnim ličnostima”, dodaje se u saopštenju.

Iz RTS-a su naveli da će “svakako biti zanimljivo pogledati kako su se poznati glumci snašli u ulogama ličnosti koje su godinama punile novinske stupce u rublikama od politike do crne hronike.”

Kako je navedeno, Marko Grabež tumači lik Čedomira Jovanovića, Bebu Popovića igra Marko Marković, Ružicu Đinđić Tihana Lazović, Dušana Mihajlovića Srđan Miletić, a Zorana Živkovića
Igor Borojević.

Radeta Bulatovića igra Miodrag Krčmarik, Radeta Markovića Gojko Baletić, Jovicu Stanišića Izudin Bajrović, a Vojislava Koštunicu Predrag Bjelac.

Kako je navedeno, Milorada Ulemeka-Legije tumači Sergej Trifunović, Mileta Lukovića Kuma igra Miloš Timotijević, dok je u ulozi Dušana Spasojevića Bojan Navojec.

RTS je saopštio da su braća Simović Marko Gizdavić i Nenad Heraković, Sretka Kalinića igra Dino Bajrović, Zvezdana Jovanovića tumači Bojan Krivokapić, Dejana Milenkovića-Bagzija Miloš Đurović, dok je Ljubiša Buha Čume Ljubiša Miličić, a Ljiljana Buha Anđelika Simić.

U seriji igraju i Jasmin Geljo, Zlatko Burić, Vahid Džanković, Dolja Gavanski, Bojan Žirović, Peđa Marjanović, Muhamed Hadžović, Marija Škaričić, Mirsad Tuka, Dejan Tončić, Dragana Varagić i Linda Ruseva.

Scenaristi serije su Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić i Goran Stanković, a produkciju serije potpisuju RTS i “This and That Productions”.

indeksonline.rs/Tanjug