BEOGRAD – Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da znaju da će država učiniti sve da oni svoja primanja dobiju, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao da je preko banke Poštanska štedionica do 12.00 časova isplaćeno pet miliona evra za plate, penzije i socijalna davanja.

“Ljudi su uplašeni, čekaju u redovima da dobiju svoj novac i mi smo već uspeli još malo pa trećinu novca da isplatimo. U ponedeljak nastavljamo sa dostavljanjem novca preko ovlašćenog i licenciranog prevoznika, u oklopnim kolima. To je britanska kompanija Henderson. Verujemo da će ta davanja od ponedeljka biti nastavljena”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Na KiM imamo zaposleno 31.831 lice, penzionera 29.115, od toga 4.700 penzionera primaju penzije na ruke zbog zdravstvenog stanja, nemogućnosti odlaska u banku i sl, rekao je Vučić i dodao da je broj onih koji primaju plate i penzije 60.946.

Prema njegovim rečima, na KiM ima i 31.586 korisnika socijalnih davanja, te objasnio da im država na taj način omogućava elementarne uslove za život na njihovim ognjištima.

“Svakoga meseca država samo za socijalna davanja izdvaja 350 miliona dinara”, naveo je predsednik.

Rekao je i da ima 2.430 korisnika stipendija za učenike i studente, 2.000 korisnika narodne kuhinje, dodajući da država za narodne kuhinje izdvaja 85 miliona, što je četiri puta više nego pre, što dovoljno govori o stanju na Kosovu i Metohiji.

“Registrovanih poljoprivrednih gazdinstava ima 6.794, koji takođe zavise u različitim subvencijama i u svemu drugom od dinarskih isplata. Ono što je važno mi već godinama, više od deset godina, ne kasnimo ni jedan dan u isplatama pri nadležnosti za penzionere, zaposlene u javnom sektoru, socijalnu pomoć i za sva druga davanja”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je primetio drugačije reakcije povodom odluke o ukidanju dinara na KiM u odnosu na ranija saopštenja.

“Ovoga puta odnos i zemalja Kvinte i najvećih zapadnih sila, rekao bih i svih, gotovo svih članica Evropske unije ili institucija Evropske unije drugačiji. Ako pažljivo pratite nijansiranje u tim reakcijama, videćete da je čak američko saopštenje nešto snažnije od saopštenja Evropske unije i verujem da će zapadni partneri održati svoju reč i pokušati da se izbore za elementarna prava srpskog stanovništva”, rekao je predsednik.

On je naveo da je imao sastanak sa njima i da nema drugog izbora “već da se nadamo i verujemo u to što nam je rečeno”.

Indeksonline/Tanjug