TOKIO – Akira Torijama, tvorac Zmajeve kugle, jednog od najuticajnijih i najprodavanijih japanskih stripova svih vremena, preminuo je u 68. godini.

Torijama je imao akutni subduralni hematom, vrstu krvarenja blizu mozga, saopštio je danas njegov studio, preneo je BBC.

Zmajeva kugla je bila veoma popularana širom sveta, a serija stripova je iznedrila i crtane filmove i filmove.

Fanovi su odali počast Torijamiju za stvaranje likova koji su postali deo njihovog detinjstva.

Glavni lik je Son Goku, Sajonac sa planete Vegete koji je poslat na Zemlju da uništi stanovništvo kako bi gospodar Friza mogao kasnije da proda tu planetu.

Ali kada ga je pronašao deda Gohan, jednom prilikom Goku je pao i udario glavu i izgubio pamćenje i od tada postaje zaštitnik Zemlje.

Strip i kasniji serijal je dobio ime po Zmajevim kuglama, kojih ima sedam i kada se sve skupe na jedno mesto, pojavljuje se zmaj Šenron koji može da ispuni bilo koju želju

Torijama je preminuo 1. marta, a sahrani je prisustvovala samo njegova porodica i vrlo malo prijatelja, navodi se u saopštenju na sajtu Zmajeve kugle.

“Imao bi još mnogo stvari da postigne. Međutim, ostavio je mnogo manga naslova i umetničkih dela ovom svetu”, saopštio je njegov studio i izrazio nadu da će njegove krecije biti voljene još dugo vremena.

Indeksonline/Tanjug