SARAJEVO – Ministarka evropskih poslova Švedske Džesika Rosval rekla je danas u Sarajevu da BiH može da postane članica Evropske unije uprkos snažnom prisustvu međunarodnih faktora – stranih sudija, OHR-a i stranih trupa Eufora.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanja novinara nakon razgovora sa ministrom spoljnihh poslova u Savetu ministara BiH Elmedinom Konakovićem.

Na pitanje da li je moguće da BiH postane članica EU s obzirom na snažno prisustvo međunarodnom faktora, odgovorila je potvrdno.

“Da naravno. Kada smo dodelili kandidatski status BiH u decembru 2022. i sada Evopski savet odlučio da se otvore pregovori o članstvu, naravno da time govorimo da vi možete biti članica. Ali mnoge su reforme pred vama. Po različitim kriterijama moraćemo pratiti planove kroz Delegaciju EU. Da moguće je”m rekla je ministarka Švedske

Rosval je rekla da je njena poseta, iako ranije dogovore, došla u pravom trenutku čestitajući BiH na otvoranju pregovora za članstvo u EU.

“Pokazali ste opredeljnost za svoj evropski put kroz nekoliko novih zakona. Iskoristili ste ovaj trenutak. Svrha moje posete je da pošaljem poruku s marljivim, napornim i dobrim radom. Što konkretnije rezultate pokažete i što više napora uložite u reforme, to će biti lakše održati momentum koji podržava proširenje. To je posebno značajno kada govorimo o temeljnim pitanjima demokratije i vladavine prava. Švedska je zemlja koja podržava BiH na evropskom putu i politički i finansijaski smo najveći bilateralni donator”, kazala je Rosval.

Poručila je da je u rukama BiH da prihvati evropski put i da ne dozvoli da bude skrenuta sa tog puta.

“Vaše mesto je u evropskoj porodici”, rekla je švedska ministarka, preneli su sarajevski mediji.

Indeksonline/Tanjug