PODGORICA – Crna Gora kao dugogodišnji lider u evropskim integracijama želi da okonča proces i postane punopravna članica EU do 2028. godine, poručio je danas predsednik Jakov Milatović na sastanku sa ambasadorima Kvinte pri OEBS-u.

Milatović je ambasadore upoznao sa spoljnopolitičkim prioritetima koji se zasnivaju na stremljenjima da Crna Gora postane prva naredna članica EU, da kao članica NATO jača svoj kredibilitet, da dodatno unapredi dobrosusedsku saradnju, kao i svoju poziciju u multilateralnim okvirima.

“Rezultati koje je naša država postigla u prethodnom periodu na polju vladavine prava i nezavisnosti institucija su vidni, a dobijanje IBAR-a bi bio dodatan impuls ubrzanju našeg evropskog puta”, rekao je Milatović.

Iz Kabineta šefa crnogorske države saopšteno je da je na sastanku istaknut značaj podrške OEBS-a na putu demokratskog sazrevanja posebno kada je u pitanju izborna reforma i
unapređenje izbornog procesa u Crnoj Gori.

Milatović je, navodi se, iskoristio priliku da ukaže na važnost jačanja slobode medija,
kao jednog od temelja svakog demokratskog društva.

“Pozdravljamo demokratski i institucionalni napredak Crne Gore, kazali su ambasadori OEBS-a i naveli da će nastaviti da pružaju snažnu podršku reformskim procesima u Crnoj Gori.

indeksonline.rs/Tanjug