BEOGRAD – Predsednik poslaničke grupe Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Ivica Dačić upozorio je danas da je međunarodna zajednica, sada kada je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti navodno pristao da vrati zemljište manastiru Visoki Dečani, zaboravila sve drugo što je trebalo da učini.

“Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, kazao je da je prevaren zato što je rečeno da će biti tri uslova za Savet Evrope – Dečani, vraćanje zemljišta manastiru, druga stvar – formiranje Zajednice srpskih opština i treća stvar – prestanak eksproprijacije. Sada kada je Kurti navodno prihvatio Dečane, zaboravili su sve drugo”, rekao je Dačić na sednici skupštine na kojoj treba da bude potvrđen izbor dosadašnje predsednice vlade Ane Brnabić za predsednika parlamenta, a koja će biti nastavljena sutra.

“Evo, tu su naši poslanici iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ne znamo kako će glasati, prvi put bi bilo da neka teritorija bude primljena u Savet Evrope, a da nije članica u
UN”, rekao je Dačić.

Podsetio je i naglasio da to nije prvi put da Srbija bude prevarena i dodao da to znaju i da mogu da potvrde i neki poslanici koji su na sednici.

“To nije prvi put, vi dobro znate, evo imate tu i svedoke. Kako su nas prevarili više puta, pa i 2008. godine kada se tražilo savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde”, rekao je Dačić i dodao da bi Zdravko Ponoš (predsednik poslaničke grupe Srbija centar – Srce), mogao da priča o tome pošto je bio kod Vuka Jeremića.

Kako kaže mogao bi i Tadić (Boris) da objasni kako je ta odluka promenjena od Beograda do Njujorka i ko je tu koga prevario.

“I da vam kažem, nema predaje Kosova, niti pitanja priznanja Kosova”, kazao je Dačić i podsetio da će uskoro biti i godišnjica bombardovanja Srbije i sednica SB UN.

indeksonline.rs/Tanjug