PRIŠTINA – Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da nije uspeo da ubedi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odgovori na zabrinutost Zapada u vezi sa zabranom upotreba srpskog dinara na Kosovu i Metohiji.

“Potrebno je nam je rešenje. Zato sam pitao premijera da suspenduje odluku dok mi, zajedno sa Evropskom unijom, dakle SAD i Kosovom, radimo na dugoročnom rešenju koje bi odgovorilo na vaše potrebe. To podrazumeva elektronske transfere u evrima kroz sistem Kosova. Ali, sada, moramo nešto hitno da uradimo. Nažalost, nisam uspeo da ga obavežem na to”, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Eskobar je u četvrtak u Prištini, nakon sastanka sa Kurtijem, rekao da je pitanje upotrebe dinara na KiM “hitno humanitarno pitanje koje odmah mora da se reši”.

Prištinska vlada je ranije danas saopštila da je Kurti, u razgovoru sa Eskobarom, rekao da uredba centralne banke u Prištini o ukidanju platnog prometa u dinarima, predstavlja “odluku nezavisne i profesionalne institucije”, i ponudio “saradnju” u brzom rešavanju svih problema koji spadaju u nadležnost vlade.

Indeksonline/Tanjug