NIKOZIJA – Brod koji sa Kipra prevozi skoro 200 tona hrane za Gazu stigao je danas do obala te palestinske enklave, javlja Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca.

Brod u vlasništvu španske nevladine organizacije “Open Arms” isplovio je iz luke Larnaka, u okviru testiranja novog pomorskog koridora za direktnu dostavu pomoći Pojasu Gaze, sa baržom koja nosi osnovne životne namirnice, a nije poznato gde je planirano da pristane kad bude stigao.

Misiju, koju najvećim delom finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, organizuje američka nevladina organizacija “World Central Kitchen”, dok španska nevladina organizacija “Open Arms” obezbeđuje brod, prenosi Rojters.

Druga pošiljka pomoći biće poslata sa Kipra u Gazu u narednim danima, izjavio je sredu ministar spoljnih poslova Kipra Konstantinos Kombos, i dodao da bi Kipar mogao da ima sve veću ulogu u isporuci pomoći Gazi morskim putem.

Humanitarne organizacije nameravaju da isporučuju pomoć direktno u Gazu, koja je pod blokadom od početka ofanzive Izraela kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra.

Indeksonline/Tanjug