JERUSALIM – Izrael će danas poslati delegaciju na čelu sa šefom Mosada Davidom Barneom u Katar na pregovore sa Hamasom kako bi obezbedio šestronedeljno primirje u zamenu za 40 talaca.

Zvaničnici Izraela procenjuju da bi ovi pregovori, čiji će medijatori biti iz Katara i Egipta, mogli da traju i do dve nedelje, prenosi Rojters.

Pregovori počinju posle Hamasovog predloga trofaznog plana da se okončaju borbe, od
kojih prva faza podrazumeva šestonedeljni prekid vatre i puštanje 35 talaca u zamenu za 350 zatvorenika koje drži Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

Uz to, Hamas bi oslobodio pet žena vojnika Izraela u zamenu za 50 zatvorenika, a Izraelske snage bi se povukle sa dva glavna puta u Gazi kako bi se raseljeni Palestinci vratili na sever Gaze i kako bi humanitarna pomoć stizala neometano u tu oblast.

U drugoj fazi, dve strane bi proglasile trajan prekidu vatre, a Hamas bi oslobodio preostale taoce u zamenu za još zatvorenika, dok bi u trećoj fazi Hamas predao sva tela preminulih koja poseduje u zamenu za deblokadu Gaze.

Izrael je isključio opciju trajnog prekida vatre, ostajući tako pri cilju da potpuno iskoreni Hamas čim se desi razmena talaca.

indeksonline.rs/Tanjug