BEOGRAD – Poznata domaća rok grupa “Orthodox Celts” održala je večeras tradicionalni koncert u Domu omladine Beograda na irski praznik Dan Svetog Patrika.

“Srpski Irci”, kako ih nazivaju, jer tokom duge karijere promovišu irsku muziku i kulturu, večeras su 32. put svirali na datum 17. mart, koji se odomaćio kao irski nacionalni dan u Srbiji.

Bend je tako publiku sproveo kroz karijeru dugu 32 godine.

Istovremeno, frontmen benda, pevač Aleksandar Petrović – Aca Seltik i ekipa muzičara na koncertu su podsetili na jubilej – 30 godina od njihovog prvog studijskog albuma naziva „Orthodox Celts“ (1994).

Naravno, repertoar koncerta u sali “Amerikana” činili su im i hitovi sa ostalih albuma u opusu – „The Celts Strike Again“ (1996), „Green Roses“ (1999), „A Moment Like the Longest Day“ (2002), „One, Two“ (2007) i „Many Mouths Shut!“ (2017).

“Dobro veče, dobri ljudi, dobrodošli. Raspoloženi? (masa je vikala potvrdno) Dobro, utvrdićemo to tokom večeri. I ostavite ruke gore, trebaće vam”, obratio se Aca Seltik auditorijumu nakon nekoliko pesama, a fanovi su ga sve vreme koncerta zvali “Aco, Srbine!”.

Repertoar nastupa standardno sadrži irske folk tradicionalne kao “Whiskey in the Jar”, “Star of the County Down”, “I’ll Tell Me Ma”, “The Wearing of the Green”, “The Parting Glass”, “Mick McGuire”, “South Australia” i druge numere.

Koncert “Orthodox Celts” je takođe poslednjih godina u isto vreme i deo selekcije Beogradskog irskog festivala koji sada u 12. izdanju slavi nedelju praznika Dana Svetog Patrika.

Publika tako 12 godina pomno prati zanimljiv kulturni program sastavljen od filmova, izložbi, književnih večeri, pozorišnih predstava, muzike, koji afirmišu umetnost Irske.

Beogradski irski festival se završava sutra, nakon 10 dana intenzivnog programa.

“Hej, narode, možete da se štedite, ali i ne morate. Moje je da vam kažem. Nešto ste mi večeras tihi, ili me to samo utisak vara”, rekao je Seltik, da bi mu fanovi odgovorili pokličima i aplauzima i time dokazali da su puni energije za koncert.

Hitovi “Green Roses”, “I Wish You the Very Worst”, “The Celts Strike Again”, “Far Away” uvek oduševe njihove ljubitelje, kao i ove noći, naravno i nezaobilazni “Rocky Road to Dublin”, “Down the River”, “One, Two, Five”, “Milk & Honey”.

Grupa “Orthodox Celts” osnovana je 1992, a prvi koncert na Dan Svetog Patrika održali su 1993. godine, i tako su postali jedinstven bend sa najdužom specifičnom muzičkom tradicijom u savremenom domaćem rokenrolu.

“Kelti” od svog nastanka svake godine na isti dan 17. marta održavaju koncert kao unikatnu proslavu irske kulture i njenih veza sa Balkanom.

“Postoje datumi koji su pojedincima svakako značajniji od drugih, ali ustanoviti tradiciju koja je vezana za odgovarajući datum, do tada potpuno običan, praktično ni iz čega, i podići je na nivo od značaja za hiljade ljudi je, možda, naš najveći uspeh za svih ovih tridesetak godina koliko “Kelti” postoje”, ocenio je Aca Seltik uoči koncerta večeras.

Usledila je i posveta nedavno preminulom muzičaru Šejnu MekGovenu, lideru irsko-engleske alternativne rok grupe “The Pogues” sa njihovim antologijskim hitom “Dirty Old Town”, i komentarom Ace Seltika – “da se prisetimo onih koji su nam prerano otišli i ispali iz voza”.

“The Sparrow Song”, “Front Row Theme”, “Sindidun”, “Queen of the Day”, “The Real Me”, činili su niz kompozicija kao deo irske folk-rok svirke koja predstavlja tu najdužu tradiciju u srpskom i jugoslovenskom rokenrolu.

Čak su “Kelti” učinili da imaju i svoje domaće sledbenike koji takođe neguju irsku muziku – “Irish Stew of Sindidun”, “Skordisci”, “Tir na Nog”, i druge grupe.

Publika je horski tokom celog koncerta večeras pevala numere “The Irish Rover”, “Foggy Dew”, posebno “Drinking Song”.

Nakon dva bisa i puna dva sata, “Orthodox Celts” se oprostio od publike, a za kraj Aca Seltik je poručio: “Video sam ovde lica koji nas prate više od 30 godina, a mi vam obećavamo da ćemo trajati barem 50 godina”.

indeksonline.rs/Tanjug