MOSKVA – Ruski BDP bi mogao da poraste za više od tri odsto do kraja godine, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

“Realno trenutno stanje ekonomije nam omogućava da poboljšamo prognoze njenog razvoja. Već mnogi stručnjaci kažu da bi do kraja ove godine BDP Rusije mogao da poraste za više od tri odsto“, rekao je ruski lider.

On je naveo da je u januaru i februaru ova cifra porasla za šest odsto na godišnjem nivou.

Putin je napomenuo da je industrijska proizvodnja u februaru povećana za 8,5 odsto, što je primetno više nego u januaru kada je povećanje iznosilo 4,6 odsto.

Proizvodne industrije pokazuju više stope. Njihova dinamika u januaru bila je plus 7,5 odsto, a u februaru plus 13,5 odsto, dodao je Putin.

„U tom kontekstu, inflacija postepeno usporava, kao i, što je posebno važno, inflaciona očekivanja, uključujući i očekivanja građana, odnosno njihove procene, pretpostavke o tome kako će se cene ponašati u budućnosti“, rekao je Putin.

Prema podacima Ministarstva za ekonomski razvoj, inflacija je u protekloj sedmici usporila za 0,08 odsto i iznosila je 7,82 odsto na godišnjem nivou.

Kako je naglasio ministar finansija Anton Siluanov, očekuje se da će stopa rasta ruske privrede u 2024. biti na nivou prošle godine – 3,6 odsto.

indeksonline.rs/Tanjug