Bosanskohercegovački pesnik, pisac i scenarista Abdulah Sidran preminuo je danas, 23. marta, u 80. godini, prenosi “Avaz”.

Scenarista je nekih od najčuvenijih jugoslovenskih filmova poput „Sjećaš li se Doli Bel?“, „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice, „Kuduz“ Ademira Kenovića.

Sidran je rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu.

Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet pohađao je u Sarajevu. Uređivao omladinske listove i časopise, predavačke tribine.

Do aprila 1992, kad je počeo rat u BiH, bio je zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao „vodeći dramaturg“.

U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina i bio je nagrađivani autor. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, Godišnje nagrade Udruženja književnika BiH, Godišnje nagrade Izdavačkog preduzeća „Svjetlost“, Zmajeve nagrade…

Njegova poezija prevođena je i na strane jezike.

Jedan je od najznačajnijih scenarista u kinematografiji bivše Jugoslavije.

Ko je bio Abdulah Sidran?

Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u Sarajevu.

Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine itd. Bio je član Saveza komunista Jugoslavije do 1969. godine, kada je isključen zbog humoreske jednog autora koju je objavio u studentskim novinama Naši dani.

Nakon toga se zaposlio u Zavodu za izdavanje udžbenika, a pomoć u dobijanju novog posla pružio mu je Muhamed Filipović.

Do aprila 1992. godine, kad je počeo Rat u BiH, bio je zaposlen na TV Sarajevo kao „vodeći dramaturg”. U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju „šezdeset-osmaškom”.

Za svoje pesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća „Svjetlost”, Zmajeva nagrada itd.).

U ratu je objavljena knjiga njegove poezije „Sarajevski tabut”, nagrađena je izuzetnim priznanjem — „Nagradom slobode” PEN-centra Francuske. (Prethodni laureati: Solženjicin, Saharov, Havel.)

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni su u Austriji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo).

Za italijansko, dvojezičko izdanje dobio je nagradu „Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo”. Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u eks-jugoslovenskoj kinematografiji („Sjećaš li se Doli Bel”, „Otac na službenom putu” reditelja Emira Kusturice, „Kuduz” Ademira Kenovića itd.

Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. Živeo i radio u Sarajevu i Goraždu.

indeksonline.rs/nova.rs/Foto:printskrin