Naslovna POLITIKA Šolc: Ne možemo da stojimo po strani dok Palestinci rizikuju da umru...

Šolc: Ne možemo da stojimo po strani dok Palestinci rizikuju da umru od gladi

(AP Photo/Leo Correa, Pool)

JERUSALIM – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o potrebi pružanja sveobuhvatne humanitarne pomoći ljudima u Gazi.

“Ne možemo da stojimo po strani i gledamo kako Palestinci rizikuju da umru od gladi. To nismo mi. To nije ono za šta se mi zalažemo”, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Netanijahuom u Jerusalimu, preneo je Rojters.

Glad se procenjuje prema Integrisanoj klasifikaciji faza bezbednosti hrane (IPC).

To je inicijativa koju čini više od 10 agencija Ujedinjenih nacija, regionalnih tela i grupa za pomoć.

Da bi se proglasila glad, najmanje 20 odsto stanovništva mora da pati od ekstremne nestašice hrane, pri čemu je jedno od troje dece akutno pothranjeno, a dve osobe od svakih 10.000 umiru dnevno od gladi ili neuhranjenosti i bolesti.

Glad je proglašena dva puta u poslednjih 13 godina: u Somaliji 2011. i u delovima Južnog Sudana 2017. godine.

Krajem decembra, IPC je saopštio da je u Gazi već premašen prag od 20 odsto.

Naveli su da bi preostala dva praga, broj dece koja su akutno pothranjena i broj ljudi koji svakodnevno umiru od gladi ili neuhranjenosti i bolesti , “takođe mogli biti premašeni u nekom trenutku” u narednim mesecima.

“Postoji rizik od gladi u projektovanom periodu do maja 2024. ako se trenutna situacija nastavi ili se pogorša”, navodi se u saopštenju.

Indeksonline/Tanjug

Exit mobile version