MADRID – U vodama Španije poslednjih godina sve češće mogu da se vide ajkule, a osim pandemije korona virusa, na to su uticale i klimatske promene, piše Juronjuz vikli.

Duž španskih obala od Baleara do Kanarskih ostrva, i duž obala Valensije, Katalonije, Granade, Galicije i Asturije, opažanja ovih morskih stvorenja su postala sve češća.

Uzrok za to je najverovatnije u migratornoj prirodi ajkula koje prelaze ogromne udaljenosti radi razmnožavanja, hranjenja, ali u poslednje vreme i zbog promena temperature vode.

U Sredozemnom moru živi 45 vrsta ajkula, od kojih mnoge, poput peregrina, morskog psa i plave ajkule, ne predstavljaju pretnju za ljude.

Tokom poslednje decenije, porast ajkula pripisuje se klimatskim promenama, prekomernom ribolovu, ali i pandemiji korona virusa zbog smanjenih ljudskih aktivnosti.

Kako se navodi većina aktivnosti ajkula u Španiji je koncentrisana u Kantabrijskom i Sredozemnom moru, međutim ima ih i u hladnijim, dubljim vodama.

Na Balearskim ostrvima, poput Ibice i Majorke, pojave ajkula su uobičajene, ali obično uključuju manje, bezopasne vrste, a Kanarska ostrva su poznata po svojoj raznolikosti morskog života, i na njima je zabeleženo 86 vrsta ajkula i raža, uključujući ajkulu anđela, ajkulu čekić, kit ajkulu.

Indeksonline/Tanjug