Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, danas je u prisustvu predsednika opštine Tutin Bajra Gegića svečano otvorila novi vrtić „Sunce“ u Tutinu, u naselju Svračiće, koji se prostire na oko 1.000 kvadratnih metara i obezbediće 100 novih mesta za decu koja će biti podeljena u 5 grupa. U izgradnju vrtića u okviru Predškolske ustanove „Habiba Stočević“, uloženo je nešto više od 102 miliona dinara.

Izgradnjom novog vrtića dajemo podršku pre svega deci sa teritorije opštine Tutin, lokalnoj samoupravi i roditeljima. Deca su izvor naše budućnosti i uključivanje dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja predstavlja ključ zdravog i srećnog odrastanja, a ujedno i osnov za bolju budućnost. Kroz projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ planiramo da obezbedimo 11 hiljada novih mesta u 22 lokalne samouprave širom Srbije, izjavila je ministarka Đukić Dejanović.

Ministarstvo prosvete, u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ osim širenja kapaciteta, kroz izgradnju novih i adaptaciju postojećih objekata, posebnu pažnju posvećuje unapređenju kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i inkluziji dece iz socijalno osetljivih grupa. U skladu sa tim Ministarstvo prosvete, na teritoriji opštine Tutin, sprovelo je obuke u predškolskim ustanovama za zaposlene. Kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za kvalitetan rad sa decom, uložena su dodatna sredstva za nabavku IKT opreme u vrednosti od oko 387 hiljada dinara, dok je za nabavku niskog mobilnog nameštaja obezbeđeno oko 350 hiljada dinara.

Predsednik opštine Tutin Bajro Gegić zahvalio je Ministarstvu prosvete i Vladi Republike Srbije što su prepoznali potrebu i značaj izgradnje ovog vrtića.

Hvala vam što se prepoznali značaj ovog objekta i što ste danas sa nama, jer to cenimo kao težnju vas lično, ali i Vlade Republike Srbije da na podjednak način obezbede uslove za bolji život i perspektivniju budućnost svih građana i na svim područjima Izgradnjom ovog objekta omogućili smo našoj deci, ali i zaposlenima izvanredne uslove za rad i boravak. Ono što je važno izgradnjom ovog vrtića ukidamo liste čekanja, izjavio je Bajro Gegić.

Ministarka Đukić Dejanović obići će i gradilište vrtića u Novom Pazaru čijom izgradnjom će biti obezbeđeno još 270 novih mesta za decu predškolskog uzrasta.

Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Svetskom bankom i uz podršku lokalnih samouprava, radi na širenju sveobuhvata dece sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“. Ovaj Projekat, osim širenja kapaciteta posebnu pažnju posvećuje i unapređenju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za preko 20000 vaspitača. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta, kao i podizanje svesti i edukacija roditelja o ovom pitanju. Projekat je vredan 47 miliona evra.